Creșterea economică a Chinei a fost de 6,9% în T3, depășind estimările analiștilor

Creșterea economică a Chinei a fost de 6,9% în T3, depășind estimările analiștilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 oct 2015

Ritmul de creștere al Chinei în trimestrul trei din 2015 a fost mai rapid decât se așteptau analiștii, deoarece avansul serviciilor a compensat încetinirea sectorului industrial și al pieței imobiliare, a anunțat luni Biroul Național de Statistică.

În perioada iulie - septembrie 2015, PIB-ul celei de-a doua economii a lumii a înregistrat o expansiune de 6,9%, față de 7% în primele două trimestre ale anului și 7,3% în 2014. Este cel mai lent ritm de creștere din primul trimestru din 2009, dar mai ridicat decât avansul de 6,9% previzionat de analiști.

Urmărește-ne și pe Google News

FMI estimează o creștere de 6,8% în 2015, în timp ce autoritățile de la Beijing se așteaptă la un avans de aproximativ 7% - cel mai slab ritm de creștere din ultimii 25 de ani.

Guvernul de la Beijing a anunțat planuri de majorare a cheltuielilor pentru proiecte de infrastructură, pentru a compensa încetinirea sectorului industrial și al pieței imobiliare. De asemenea, economiștii se așteaptă ca Banca Centrală a Chinei (PBOC) să reducă rata dobânzii până la sfârșitul anului, pentru a stimula economia.

Piețele bursiere mondiale urmăresc cu atenție orice semn de încetinire economică a Chinei, responsabilă pentru 13% din PIB-ul mondial. În dorința de a calma situația de pe bursă și a arăta că este hotărâtă să susțină activitatea economiei, Banca Centrală a Chinei a anunțat recent o nouă reducere a dobânzii de bază, cea de a cincea reducere a costului creditului după luna noiembrie 2014. În plus, instituția a redus și nivelul rezervelor minime obligatorii pentru bănci, cu intenția de a le stimula să acorde mai multe credite și a reduce costul împrumuturilor pentru companii, persoane fizice și autorități locale.

Opinia generală a analiștilor este că noile măsuri de relaxare a politicii monetare, deși sunt binevenite, vor fi insuficiente pentru a declanșa o relansare durabilă a activității economice, a investițiilor și a consumului, în lipsa unor măsuri suplimentare din partea guvernului de la Beijing cu privire la relansarea bugetară și reducerile fiscale. 

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
economie china
banca centrala a chinei
fmi