Istoria patrimoniului Clubului Sportiv Progresul, cunoscut în prezent drept Arenele BNR, a constituit subiectul de discuție al comisiei economice din Senat, la care a fost invitat și Ion Țiriac, cunoscut jucător de tenis și om de afaceri. Din documentele și discuțiile prezentate în comisie a reieșit că în februarie 1990, Țiriac a plătit circa 400.000 de dolari pentru refacerea arenei de tenis, pentru ca în iulie 1991 BNR să preia de la Ministerul Sportului pentru doar 233.000 dolari întregul club. Ministrul Sportului susține că BNR ar cere acum Guvernului 35 milioane de euro pentru club sau clădiri la schimb, în timp ce Țiriac vrea să dea în judecată BNR invocând nereguli la preluarea din 1991.
Comisia economică din Senat, condusă de liberalul Daniel Zamfir, autorul legii dării în plată și cunoscut adversar al conducerii actuale a BNR, a solicitat Ministerului Tineretului și Sportului protocolul prin care, la 8 iulie, se transfera, în schimbul sumei de 51.435 mii lei, care potrivit participanților la discuție ar fi reprezentat la acea dată circa 233.000 de dolari, Clubul Sportiv Progresul, cu întregul patrimoniu și personal, către BNR. Semntarii protocolului erau ministrul de atunci al Sportului, Bogdan Niculescu-Duvăz, și guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Potrivit protocolului citat de senator, BNR s-a obligat să să finalizeze toate lucrările de investiții începute la club în anii 1990 și se obliga să mențină cu prioritate destinația spațiilor preluate pentru activitatea sportivă de performanță și să colaboreze cu ministerul pentru organizarea de activități sportive interne și internaționale.
Întrebat care este starea actuală a Arenelor BNR, ministrul actual al Sportului, Marius-Alexandru Dunca, a precizat că a vizitat împreună că guvernatorul Isărescu baza sportivă și a constatat că este închisă de circa 3 ani, pentru că nu deține avizul Inspectiratului pentru Situații de Urgență.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
Chestionat dacă a purtat cu guvernatorul BNR vreo discuție legată de cumpărarea bazei din nou de către minister, Dunca a precizat că Isărescu a invocat suma de 35 de milioane de euro ca estimare a valorii actuale a Arenelor BNR, care includ și fostul stadion de fotbal Progresul, un teren de tenis central și alte 9 terenuri adiacente, plus alte imobile.
Potrivit lui Dunca, în timpul mandatului premierului Ponta ar fi fost deschise discuțiile între Guvern și BNR cu privire la o eventuală înțelegere pentru transferul bazei sportive, dacă nu pe bani, în schimbul unor clădiri din centrul Capitalei pe care BNR le-ar putea primi drept compensație de la Guvern.
Dunca a invocat și un act al BNR de împroprietărire, datând chiar înainte de înființarea băncii centrale, în 1880, respectiv din 1865, când Al. I. Cuza acorda unui grup de englezi concesiunea înființării unei bănci de scont și emisiune numită "Banca României", care, patru ani mai târziu, a renunțat la privilegiul emisiunii, devenind o bancă de scont. În 1974, terenul respectiv ar fi fost preluat de la bancă cu scopul construirii unui teren de tenis.
În cadrul dezbaterii, omul de afaceri Ion Țiriac a amintit cu acest prilej că a fost nevoit să cedeze drepturile de organizare a turneului ATP (de tenis masculin) de la București pentru doi ani, fiind organizat în această perioadă la Budapesta, pentru că Arenele BNR nu corespund standardelor federației internaționale, iar cum BNR este proprietar, el ca organizator nu poate investi în terenurile de tenis în mod corespunzător.
Țiriac a arătat că în februarie 1990, când a revenit în România, a plătit Trustului de Construcții Carpați circa 400.000 de dolari pentru refacerea arenei de tenis, astfel încât echipele naționale să poată juca din nou acolo.
”Erau șobolani cât pisicile, ierburi și România trebuia să joace Cupa Davis. Eu personal am investit, de la mine, iar în februarie 1990 Trustul Carpați, în șase săptămâni, din groapă de gunoi a făcut bibelou”, a susținut Țiriac, amintind că la Progresul a copilărit, s-a format Ilie Năstase, iar împreună cu el au jucat acolo o finală de Cupa Davis.
CITEȘTE ȘI Isărescu, despre creșterea ROBOR: Au fost mai mulți factori. Statul a încasat mai mult, a fost și o anumită presiune pe curs. Va mai scădea, dar nu unde a fostȚiriac a declarat totodată că va încerca în instanță preluarea arenelor, pentru a fi date în folosința federațiilor sportive.
”Noi am ajuns la concluzia, după ce am calculat luni de zile cum s-a vândut această bază, cum a ajuns la dumnealor această bază, ce au făcut cu baza asta, și vreau să văd dacă cineva poate să se judece normal. După părerea multor legiști, această bază nu s-a vândut corect, această bază nu s-a vândut la un preț real. Am înțeles că l-au prins pe un ministru cu o damigeană de țuică și l-au băgat în pușcărie, darmite pentru o asemenea proprietate de 17 hectare, care trebuie să fie dedicată sportului și care i-a fost luată sportului 20 de ani și ceva gratis”, a afirmat Țiriac.
”BNR e un organism la care trebuie să ne scoatem pălăria, ne apără de tot ceea ce este rău, ne face să intrăm în lumea normală, dar din păcate nu este o entitate care să se ocupe nici de sportul de performanță, nici de sportivii de viitor. (...) Ce să facă cu terenul Isărescu, ce dracu' să facă cu stadionul ăla, nu are ce să facă, că juca numai secretarul de partid și nu mai știu cine o dată pe săptămână. Adun o sută de mii de semnături de la copii, părinți, într-o săptămână, să ne dea baza înapoi, dar nu cred că ăsta e drumul de parcurs”, a mai spus omul de afaceri.
Președintele comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir a afirmat că nu este acceptabil ca Guvernul să plătească BNR o astfel de sumă ”uriașă” și a arătat că mai degrabă va propune în Parlament o inițiativă legislativă prin care Arenele BNR să treacă din proprietatea BNR în proprietatea Primăriei Capitalei.
Varianta a fost primită cu scepticism de ministrul Sportului, care a arătat că un transfer de acest fel ar fi imposibil din punct de vedere legal.
Țiriac i-a avertizat pe parlamentari că mai deține drepturile turneului ATP doar până în decembrie, dată de la care turneul poate fi cumpărat de altcineva.
La comisia din Senat au fost invitați săptămâna viitoare reprezentanții BNR și ai ISU pentru o nouă discuție cu privire la baza sportivă.