Companiile care vor cumpăra activele Oltchim nu preiau datoriile combinatului în cadrul tranzacției, dar nici contractele cu clienții nu sunt transferate către cumpărători, care nu au nicio obligație de a prelua actualii angajați, arată un document pregătit de consultantul selectat pentru privatizarea Oltchim, AT Kearney Management Consulting SRL, și de administratorul judiciar BDO Business Restructuring SPRKL, intrat în posesia News.ro.
Documentul, menit să fie transmis investitorilor interesați de preluarea activelor scoase la vânzare, le prezintă acestora condițiile în care se va realiza tranzacția.
"Datoriile vânzătorului, inclusiv obligațiile potențiale legate de protecția mediului, rămân în sarcina vânzătorului. Niciun contract existent nu va fi transferat, dar, în cazul în care cumpărătorul consideră că este în interesul său, anumite contracte pot fi încheiate din nou de către cumpărător și cealaltă parte contractantă. Oltchim își exprimă, totuși, disponibilitatea de a ajuta discuțiile pentru preluarea unor contracte", arată documentul.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Companiile care preiau activele scoase la vânzare ale Oltchim nu au, de asemenea, niciun fel de obligații legate de angajați.
"Nu există nicio obligație contractuală de a prelua angajații împreună cu activele", mai arată documentul realizat de consultant și de administratorul judiciar al Oltchim.
Oltchim a intrat în procedură de insolvență la 30 ianuarie 2013, iar consorțiul format din Rominsolv SPRL și BDO Busines Restructuring SPRL a fost numit administrator judiciar.
Un plan de reorganizare a societății Oltchim a fost depus la Tribunalul Vâlcea în 5 februarie 2015 și aprobat de către adunarea creditorilor în data de 9 martie 2015. Planul de reorganizare a fost ulterior confirmat de către judecătorul sindic, în 22 aprilie 2015.
În condițiile în care Oltchim este în continuare în procedură de insolvență, orice amendament la planul de organizare trebuie aprobat de către adunarea creditorilor.
CITEȘTE ȘI Motivarea CCR pe darea în plată așteptată de bănci și clienți: Contractele trebuie reașezate după principii de echitate și bună-credință, dacă au intervenit riscuri de amploareDocumentul pregătit pentru potențialii investitori îi avertizează, de altfel, pe aceștia că "aceptarea tranzacțiilor finale de vânzare a activelor depinde de aprobarea creditorilor și, mai departe, de legislația românească privind insolvența".
În 2016, statul român a scos Oltchim la vânzare pe nouă pachete de active. Planul de reorganizare al Oltchim prevede vânzarea combinatului pentru cel puțin 307 milioane euro.
La finalul anului trecut, Oltchim a transmis firmelor interesate de privatizare mai multe detalii, pentru ca acestea să poată formula oferte neangajante.
"Vă rugăm să indicați numărul de angajați (care lucrează la activele ce sunt scoase la vânzare n.r.) pe care doriți să îi reangajați. Reangajarea salariaților nu reprezintă o condiție a tranzacției", se arăta în documentul intrat în posesia News.ro.
Consultantul AT Kearney a precizat potențialilor cumpărători ai activelor Oltchim că, potrivit contractului colectiv de muncă de la nivelul Oltchim, compania trebuie să achite plăți compensatorii oricărui angajat disponibilizat.
Conform legislației privind insolvența din România, aceste plăți compensatorii au prioritate asupra oricăror creanțe ale creditorilor privați sau publici.
Combinatul are în prezent circa 2.000 de salariați. Oltchim este singurul producător din România de clor și polieter polioli și exportă 74% din producție.
Statul, care deține 54,8% din acțiunile companiei, a mai încercat privatizarea Oltchim, dar fără succes. La ultimul termen, din decembrie 2014, niciun investitor nu și-a exprimat interesul să preia compania.
Cel puțin două companii sunt interesate să preia activele Oltchim: Chimcomplex, societate controlată de omul de afaceri Ștefan Vuza, și grupul germano-polonez PCC, acționart minoritar al combinatului.
Potrivit reprezentanților companiei, Oltchim a înregistrat în primele nouă luni din 2016 profit net de 16,1 milioane lei (3,6 milioane euro), comparativ cu pierderi de 15,7 milioane lei (3,5 milioane euro) raportate în perioada similară a anului 2015.
Un raport independent comandat de unul dintre creditori, intrat în posesia News.ro, susține că societatea ar fi înregistrat, în realitate, pierderi de 38,5 milioane lei în primele nouă luni din 2016.