China a înregistrat o creștere economică de 6,2% în trimestrul al doilea, cel mai scăzut ritm din ultimii 27 de ani cel puțin, din cauza scăderii cererii pe piața internă și cea externă ca efect al presiunilor comerciale americane, analiștii anticipând noi măsuri de stimulare din partea guvernului, transmite Reuters.
În timp ce datele referitoare la producția industrială și vânzările de retail aferente lunii iunie arată semne de îmbunătățire, unii analiști au avertizat că creșterile ar putea să nu dureze, ei anticipând că Beijingul va continua să ia noi măsuri de susținere în lunile următoare, scrie News.ro.
Partenerii comerciali ai Chinei și piețele financiare urmăresc cu atenție soliditatea celei de-a doua mari economii din lume, în condițiile în care războiul comercial sino-american devine mai lung și mai costisitor, alimentând temerile legate de declanșarea unei recesiuni globale.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Creșterea economică din trimestrul al doilea reprezintă o încetinire comparativ cu ritmul de 6,4% consemnat în primul trimestru, pe fondul așteptărilor că Beijingul va trebui să facă mai multe în vederea stimulării consumului și a investițiilor, pentru a reface încrederea oamenilor de afaceri.
Ritmul de creștere de 6,2% obținut în trimestrul al doilea corespunde așteptărilor analiștilor, pentru cel mai scăzut avans după celor consemnat în primul trimestru din 1992, potrivit celor mai vechi date trimestriale disponibile.
”Creșterea din China ar putea încetini la 6%-6,1% în a doua jumătate a anului”, a declarat Nie Wen, economist la Hwabao Trust. Acest ritm ar fi la nivelul inferior al intervalului de creștere prognozat de Beijing pentru 2019, de 6%-6,5%,