Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România, calculat pe baza estimărilor membrilor organizației, a crescut în mai cu 5,8 puncte față de luna precedentă, la 66,6 puncte, în principal datorită majorării indicatorului condițiilor economice curente la un nivel maxim istoric, arată datele publicate de CFA.
Indicatorul CFA România de încredere macroeconomică, lansat în 2011, măsoară anticipațiile analiștilor financiari privind activitatea economică în România pentru următoarele 12 luni, scrie News.ro.
Majorarea din luna mai vine după ce indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a crescut în aprilie, cu 4 puncte față de luna precedentă, la 60,8 puncte.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Creșterea din mai s-a datorat evoluției ambelor componente ale sale. Astfel, indicatorul condițiilor curente a fost de 83,8 puncte, nivel maxim istoric, în creștere cu 7,9 puncte, în timp ce indicatorul anticipațiilor a crescut cu 4,8 puncte, până la valoarea de 57,9 puncte.
Astfel, sondajul arată o îmbunătățire semnificativă a așteptărilor privind condițiile de afaceri din România din următoarele 12 luni, indicatorul urcând în mai la -23%, de la -36% în aprilie, în condițiile în care doar 27,3% dintre cei chestionați se așteaptă la o înrăutățire a condițiilor de afaceri..
Indicatorul ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească), fiind calculat pe baza a șase întrebări cu privire la condițiile curente, referitoare la mediul de afaceri și piața muncii, și la anticipațiile, pentru o perioadă de un an, pentru mediul de afaceri, piața muncii, evoluția venitului personal și a averii personale la nivel de economie.
Sondajul evaluează și anticipațiile pentru salarii, rata inflației, ratele de dobândă, cursul de schimb euro/leu, indicele bursier BET, condițiile macroeconomice globale și prețul petrolului.
Totuși, potrivit sondajului, în ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, 73% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în urmatoarele 12 luni.
”Astfel valorile mediane ale anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni au consemnat un curs anticipat de 4,5650 (valoare în crestere cu 150 pips față de cea înregistrată în exercițiul anterior), în timp ce pentru orizontul de 12 luni au consemnat un curs anticipat de 4,6000 (valoare similara cu cea înregistrată în exercițiul anterior)”, se arată în comunicat.
Analiștii se așteaptă la o ușoară înrăutățire a pieței muncii în următorul an, cu o balanță de -5% a răspunsurilor (9,1% din cei chestionați așteaptă o înrăutățire), de la 0% în aprilie, dar la o creștere a veniturilor personale (+55% în mai, față de +31% în aprilie).
Analiștii membri ai CFA estimează, în medie, un nivel al inflației de 2% pentru intervalul iunie 2017 - iunie 2018, peste nivelul anticipat în raportul anterior, de 1,65%.
În privința situației economice pe plan mondial în următorul an, 72,7%% dintre cei chestionați se așteaptă la condiții economice normale, în timp ce 22,7% dintre cei chestionați se așteaptă la o situație bună.
Sondajul este realizat in ultima săptămână a fiecărei luni în rândul membrilor CFA România și candidaților pentru nivelurile II și III ale examenelor CFA.
CFA România este asociația profesioniștilor în investiții din România, în mare parte deținători ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrată de CFA Institute (USA), organizația având peste 180 de membri.