Lenovo are ambiții mari cu afacerea de servere, după preluarea diviziei x86 de la IBM. Compania chineză a lansat, la New York, cel mai mare portofoliu pentru centre de date din istoria sa, piață pe care vrea să-și asigure locul sus lângă HP și Dell. Lenovo are un centru de dezvoltare cu 150 de angajați în România, iar Kirk Skaugen, vicepreședinte Lenovo și președintele Data Center Group, spune că firma a analizat serios o extindere.
Lenovo a lansat două noi branduri pe partea de centre de date - ThinkSystem și ThinkAgile - și a ieșit cu 14 servere noi, șapte soluții de stocare și cinci noi produse pe partea de rețelistică la evenimentul Transform, la New York.
“Am lansat cel mai mare portofoliu aferent centrelor de date din istoria Lenovo. Nu doar pentru infrastructura existentă dar, poate cel mai important, pentru generația de infrastructură axată pe software”, spune Skaugen, pentru Profit.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Soluțiile anunțate sub emblema ThinkSystem se bazează pe procesoare Intel Xeon și includ servere, stocare și rețelistică.
ThinkAgile este o soluție cloud pentru companii, care pot crește puterea de calcul sau de stocare, atunci când au nevoie, fără să dețină fizic serverele necesare. Totodată, ThinkAgile are capacități hibride, putând fi combinat cu serverele clientului.
Oficialul Lenovo, care a lucrat până anul trecut pentru Intel, a vizitat România în acest an, unde compania are 150 de angajați.
“Este unul dintre cele două centre ale noastre de dezvoltare pe partea de networking – celălalt este în California. Expertiza este foarte puternică. Am cultivat talente acolo, chiar și în vânzări și marketing. Relativ la regiunile cu costuri mai ridicate din lume, este o combinație potrivită de talent și eficiență de cost”, descrie Skaugen afacerea din România.
Întrebat dacă Lenovo are în plan o extindere în România, Skaugen a răspuns că nu poate anunța nimic, dar că a evaluat serios România ca loc de creștere.
La ce se uită Lenovo atunci când alege să investească într-o țară?
“Ne după talentul ingineresc potrivit, cel puțin pe partea de inginerie ne uităm ca rotația forței de muncă să nu fie prea ridicată, oamenii să se mute prea des dintr-un loc de muncă la altul. Bineînțeles, eficiența de cost a forței de muncă este foarte importantă atunci când crești. În general, stabilitatea pare bună în România, în comparație cu restul lumii. De asemenea, baza de talent care iese din universități este bună”, spune Skaugen.
Compania a construit un super-computer pentru Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, cel mai puternic din România, cu 1.000 de procesoare Intel Xeon, dar și cel mai puternic super-computer pe arhitectura x86, pentru Universitatea din Barcelona.
“Vrem să fim numărul unu în super computere”, spune Skaugen.
Pentru piața de centre de date, dominată de HP și Dell, Lenovo țintește top trei, ca așteptare realistă. Compania a finalizat, în prima parte a anului, procesul prin care divizia de servere s-a separat într-o companie separată – Lenovo Data Center Group. 18.000 de contracte cu clienții au fost astfel renegociate, iar Skaugen susține că restructurarea va duce la accelerarea deciziilor și la vânzări mai bune.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Sorin Mititelu pleacă de la șefia BCR Asigurări de Viață. El va fi înlocuit de un austriac“Toți angajații au fost transferați. Înainte angajații erau împărțiți cu partea de PC. Ceea ce sună OK, dar nu mergea foarte bine, în special pe partea de vânzări. Dacă te uiți la o companie de nivel mediu-mare din România, de exemplu, computerele sunt cumpărate de departamentul de achiziții, dar serverele sunt achiziționate de manageri sau de directorul executiv. Când ai o singură persoană care le face pe amândouă, nu era destul de concentrată pe partea de data center”, spune Skaugen.
Facem 4 dispozitive pe secundă, 100 de servere pe oră
Lenovo menține însă integrarea pe partea de producție. Din fabrica din Shenzen, China, ies, deopotrivă, atât laptopuri, cât și servere.
“Dacă mergi în fabrica noastră din Shenzen, toate piesele sunt la primul nivel, până și șuruburile. Urcă cu liftul, cineva le așteaptă cu un scaner, dacă o iau într-o direcție, ajung într-un ThinkPad, dacă o iau în cealaltă direcție, ajung într-un ThinkSystem. Facem patru dispozitive pe secundă, livrăm 100 de servere pe oră”, spune Skaugen.
Nu ne e frică de achiziții
Unul dintre avantajele Lenovo este că nu are o afacere de stocare sau de rețelistică veche în spate, pe care să o protejeze de dragul marjelor ridicate, chiar și de 60-70%, astfel că are mai multă flexibilitate în a adopta noile tehnologii, explică Skaugen.
Lenovo se așteaptă ca piața să se consolideze în continuare, în condițiile în care migrează spre produse standard, spre o infrastructură similară.
Compania vrea și creștere organică dar se uită și la achiziții, după ce a cumpărat, în 2014, cu 2,3 miliarde de dolari, divizia x86 de la IBM, dar și alte companii în Japonia și Brazilia.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Rafo Onești, datoare vândută față de fostul proprietar. Peste 66 milioane euro datorii către rusul Iakov Goldovski“Afacerea noastră de PC generează circa un miliard de dolari cash pe an, și pierdem bani pe afacerile de data center și smartphones. Dar suntem pe cale să trecem pe break-even cu Motorola, în afara Chinei, în a doua jumătate a anului. Am spus că recuperăm agresiv profitabilitatea pe partea de data center. Un răspuns simplu e că nu ne temem de achiziții”, spune oficialul Lenovo.
Lenovo are vânzări anuale de 43 de miliarde de dolari și este printre cele mai mari companii de tehnologie hardware din lume, fiind lider în piața de PC.