Bundesbank estimează că Germania este deja în recesiune pentru că relansarea se lasă așteptată

Bundesbank estimează că Germania este deja în recesiune pentru că relansarea se lasă așteptată
scris 21 mar 2024

Economia germană este posibil să fi intrat în recesiune în primul trimestru din 2024, în condițiile în care consumul anemic și cererea industrială slabă au amânat relansarea pentru mai târziu, susține Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) în buletinul să lunar publicat joi, transmite Reuters.

Cea mai mare economie a Europei a avut de suferit anul trecut de pe urma costurilor mari la energie și a dobânzilor ridicate însă un set de indicatori publicați recent, în special cel referitor la încrederea în economie și indicatorul PMI, sugerează că cel puțin a fost atins punctul de minim, după care ar trebui să urmeze o relansare, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Austriecii avansează în forță pe autostrada Sibiu-Pitești. \ CITEȘTE ȘI FOTO Austriecii avansează în forță pe autostrada Sibiu-Pitești. "Să nu zicem hop!"

Cu toate acestea, analiza Bundesbank nu arată spre o relansare semnificativă a economiei germane, ceea ce sugerează că 2024 va fi un alt an modest pentru o economie care în mod tradițional era considerată motorul Europei.

"În special industria este posibil să rămână într-o fază slabă. De asemenea, momentan nu este așteptat un stimulent important care să vină din partea consumului privat", subliniază Bundesbank.

Comenzile noi în industrie vor rămâne scăzute, în condițiile în care atât cererea internă cât și cea externă sunt reduse și numai nivelul relativ ridicat al carnetelor de comenzi oferă o veste bună pentru acest sector. Dobânzile ridicate presează asupra cererii interne, în special când vine vorba de investiții, în timp ce incertitudinile cu privire la chestiuni importante, precum politicile climatice, afectează la rândul lor deciziile de investiții, a adăugat Bundesbank.

Potrivit instituției, este posibil ca inflația să continue să scadă în lunile următoare dar cu toate acestea ar putea apărea unele fluctuații iar ritmul de creștere a prețurilor în sectorul serviciilor va încetini doar lent. În plus, în pofida perspectivelor economice modeste ale Germaniei, firmele continuă să păstreze angajații iar rata șomajului este așteptată să crească doar puțin în următorul trimestru, estimează Bundesbank.

Companiile germane au avut probleme în a face angajări odată cu redeschiderea economiei, după pandemie, astfel că și-au păstrat forța de muncă, chiar dacă 2023 a fost un an fără creștere, plecând de la premisa că este mai ieftin să menții o forță de muncă constantă decât să te chinui să faci angajări într-o perioadă de relansare economică.

Germania este principalul partener comercial al României iar, la nivelul UE, Germania este principala destinație a bunurilor exportate de 17 state membre și una dintre primele trei destinații pentru 22 de state membre. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bundesbank
germania