România are în prezent 73 de parcuri industriale, în timp ce Ungaria, cu o suprafață de două ori și jumătate mai mică, avea 220 de parcuri industriale în 2013, a declarat luni vicepremierul Costin Borc, care susține că, în ultimele luni, au fost identificate potențiale spații investiționale pentru a răspunde cererii companiilor străine interesate să dezvolte proiecte greenfield în România.
România este pe ultimul loc în regiune după numărul de parcuri industriale, în condițiile în care Polonia dispune de 210 de astfel de parcuri, Cehia - 200 de parcuri, iar Slovacia are 85 de spații de acest tip, scrie News.ro.
“Am constatat cu satisfacție existența unor spații noi ce pot fi incluse în lista posibilelor opțiuni pentru proiectele aflate în faza de prospecție a procesului decizional. În acest sens, aș dori să menționez parcurile industriale de la Ocna Mureș, Câmpia Turzii (Tetarom 5), Turda (Industrial Park) și Șelimbăr Sibiu”, a spus Borc, care este și ministru al Economiei, în cadrul unui forum privind parcurile industriale.
Ministrul a demarat un proiect de promovare regională, pentru a responsabiliza autoritățile locale, multe dintre ele total dezinteresate să atragă investiții.
Prima acțiune amplă în acest sens a avut loc la Constanța, “județ ce a pierdut proiecte de-a lungul anilor din cauza lipsei unui parc industrial adecvat care să aducă investiții străine”, a afirmat Borc.
Oficialul afirmă că parcurile industriale pot deveni incubatoare de afaceri și pot contribui într-o măsură semnificativă la poziționarea României ca pol regional în anumite domenii, precum IT sau auto.
“Existența parcurilor industriale și a unor spații investiționale care să permită implementarea unor proiecte de anvergură este vitală pentru România și pentru dezvoltarea comunităților locale”, a mai spus vicepremierul.