Industria aluminiului riscă să reintre în criză, în condițiile în care sancțiunile americane impuse grupului rus Rusla nu permit acestuia să participe la negocierile pentru contracte care încep în această săptămână la Berlin, transmite Bloomberg.
Statele Unite au permis clienților Rusal să continue să facă afaceri cu grupul până pe 23 octombrie, dar nu să semneze contracte noi. Dacă Trezoreria americană nu va ridica la timp sancțiunile, ceea ce rămâne o posibilitate, al doilea mare furnizor de aluminiu din lume nu va putea participa la negpcierile anuale și ar putea fi obligat în curând să reducă fabricarea de produse de la jante de aliaj pentru vehicule și până la fuzelaje petnru avioane, scrie News.ro.
Industria aluminiului încă își revine din criza declanșată în aprilie, când sancțiunile americane împotriva unor oligarhi ruși, între care și proprietarul miliardar al Rusal, Oleg Deripaska, au obligat clienții grupului să nu mai facă afaceri cu grupul, provocând creșterea puternică a prețurilor aluminiului.
CITEȘTE ȘI Donald Trump cere Apple să își transfere producția din China în Statele UniteRusal este cel mai mare producător de aluminiu din afara Chinei, iar operațiunile sale reprezintă o componentă majoră a rețelei globale de aprovizionare.
Calmul a reveni pe piețe după ce Statele Unite și-au atenuat poziția, introducând termenul limită de 23 octombrie. Situația riscă să se schimbe, dacă Rusal nu va încheia în curând un acord cu Trezoreria SUA.
Industria aluminiului negociază acorduri anuale de furnizare la conferința aluminiului Metal Bulletin, care are loc în această săptămână.
Reprezentanții lui Deripaska sunt în contact permanent cu Trezoreria, dar nu se știe când ar putea avea loc un acord, au spus două persoane apropiate situației. Fără un acord în această lună, care să permită semnarea de noi contracte, Rusal ar putea fi obligat să îmceapă să oprească unele linii de producție, au spus sursele. Serviciul de presă al lui Deripaska a refuzat să comenteze.
Apopierea șocului de producție nu este reflectat de prețurile aluminiului, care au revenit la nivelul anterior anunțării sancțiunilor. Traderii par să țină cont de asigurările Trezoreriei, potrivit cărora sancțiunile sunt îndreptate împotriva lui Deripaska și nu a angajaților sau afacerilor cu aluminiu ale Rusal.
Nu este și cazul aluminei, o materie primă utilizată la fabricarea aluminiului, al cărei preț revine spre maxime record.
Prețurile unor produse cu valoare adăugată livrate de Rusal au crescut la rândul lor, iar cumpărătorii se grăbesc să încheie contracte cu producători concurenți.
Și traderii de opțiuni se pregătesc pentru turbulențe, volatilitatea urcând spre nivelurile record atinse în aprile.
Rio Tinto Group, care este atât furnizor cât și client al Rusal, a fost obligat să suspende pentru scurt timp contractele cu grupul rus, în aprilie, și ar putea fi nevoit să facă din nou acest lucru, dacă Trezoreria SUA nu va ridica în curând sancțiunile.
Până la găsirea unei soluții, Glencore nu va putea să reînnoiască un acord multi-anual pentru metalul livrat de Rusal, care a reprezentat de ani de zile baza tranzacțiilor sale cu aluminiu. Acordul actual va expira la sfrâșitul anului 2018.
Există și posibilitatea evitării unei noi crize. En+ Group, acționar al Rusal, a prezentat o propunere detaliată pentru reducerea influenței lui Deripaska asupra grupului, iar Trezoreria a subliniat că dorește să încheie un acord pentru a evita scoaterea din afaceri a prodicătorului de aluminiu.
Dar, pe fondul amplificării dezacordurilor dintre Rusia și Statele Unite și al apropierii alegerilor americane, există îngrijorarea că va fi dificil din punct de vedere politic ca Trezoreria să retragă sancțiunile înainte de termenul limită din luna octombrie.