BERD a scăzut semnificativ estimările privind creșterea economiei românești

BERD a scăzut semnificativ estimările privind creșterea economiei românești
Profit.ro
Profit.ro
scris ieri, 11:42

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a înrăutățit semnificativ estimările privind evoluția economiei românești în 2024, cererea mai scăzută pentru externalizare afectând sectorul IT, potrivit raportului publicat de instituția financiară internațională.

Conform celor mai recente prognoze ale BERD, PIB-ul României ar urma să înregistreze un avans de 1,4% în acest an, în scădere față de estimarea de 3,2% avansată în luna mai. În 2025, creșterea ar urma să fie de 2,6%, de la un nivel de 3,4% prognozat în mai.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO România va deveni unicul producător de muniție pentru tancurile Abrams în Europa. Cum va folosi Romarm 220 milioane de dolari de la SUA CITEȘTE ȘI VIDEO România va deveni unicul producător de muniție pentru tancurile Abrams în Europa. Cum va folosi Romarm 220 milioane de dolari de la SUA
Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Black Sea Oil &Gas, D&B David și Baias, Electrica Furnizare, eon, Premier Energy, Raiffeisen Bank, Transgaz
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum - Crizele sanitare și reziliența sistemului medical românesc - Ediția a XIV-a. Parteneri: Bristol Myers Squibb, Crisia Farm, UCB
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: ARB, BCR, BRD, Garanti BBVA
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank

Țările UE din Europa de Sud-Est sunt afectate de cererea externă slabă, deși consumul a fost rezilient, în urma majorărilor salariale solide. În Bulgaria și România, majorarea salariului minim a stimulat cererea dar de asemenea a avut ca rezultat extinderea deficitului comercial și s-a adăugat presiunilor inflaționiste, se arată în raportul BERD.

Pe fondul cererii externe mai slabe, creșterea economiei României a încetinit la 2,1% în 2023 iar în primul semestru din 2024 ar urma să se înregistreze un avans de 1,3%. De asemenea, sectorul IT a încetinit semnificativ, în linie cu tendințele globale, în timp ce producția industrială a stagnat. Pe de altă parte, investițiile în infrastructură continuă să sprijine creșterea. Inflația s-a dovedit a fi constantă, în urma majorărilor salariilor și pensiilor. În iulie 2024, rata anuală a inflației de 5,8% era cea mai ridicată din UE, conform BERD.

În plus, BNR a redus de două ori dobânda în vara acestui an, la 6,5%. Politica fiscală continuă să fie expansionistă, deficitul în primul semestru din 2024 fiind de aproximativ 3,6% din PIB, mai ridicat decât în precedenții trei ani. În timp ce veniturile au avut o evoluție bună în primul semestru din 2024, în urma măsurilor anunțate spre finalul lui 2023, cheltuielile au crescut. Astfel, cheltuielile de capital, salariile și cheltuielile cu bunuri și servicii s-au majorat toate cu peste 20% în ritm anual.

Cele mai recente estimări ale Consiliului Fiscal arată o extindere a deficitului spre 8% din PIB în 2024, se mai arată în raportul instituției financiare internaționale.

DOCUMENT Fosta ANRM vrea să-i taxeze pe petroliști cu până la 0,5% din valoarea lucrărilor anuale de exploatare a zăcămintelor comerciale, mai puțin decât o lasă legea CITEȘTE ȘI DOCUMENT Fosta ANRM vrea să-i taxeze pe petroliști cu până la 0,5% din valoarea lucrărilor anuale de exploatare a zăcămintelor comerciale, mai puțin decât o lasă legea

PIB-ul României ar urma să crească cu 1,4% în 2024 și cu 2,6% în 2025, presupunând că o redresare va avea deja loc în semestrul doi din 2024, în pofida necesității de consolidare fiscală. BERD avertizează că întârzierea absorbției fondurilor europene reprezintă un risc la adresa perspectivelor de creștere economică.

Și Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creșterea economiei românești în acest an, de la 3,8% cât prognoza în octombrie 2023, până la 2,8%, potrivit raportului "World Economic Outlook", publicat în aprilie.

Săptămâna trecută, Comisia Națională de Strategie și Prognoză a revizuit în scădere la 2,8%, de la 3,4% anterior, estimările privind avansul PIV în acest an.

viewscnt
Afla mai multe despre
berd
economie