Banca Mondială: Creșterea economiei chineze va încetini în 2025, în pofida măsurilor de stimulare actuale

Banca Mondială: Creșterea economiei chineze va încetini în 2025, în pofida măsurilor de stimulare actuale
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 11:38

Creștere economică a Chinei este așteptată să încetinească în continuare în 2025, în pofida unui impuls temporar oferit de măsurile recente de stimulare, conform unui raport al Băncii Mondiale. Instituția financiară internațională estimează că avansul se va reduce la 4,3% în 2025, față de proiecția de 4,8% pentru 2024, relatează CNBC.

Prognoza pentru 2024 a fost revizuită în creștere cu 0,3% față de estimarea din aprilie, pe fondul unor măsuri recente de stimulare adoptate de Beijing, care au sporit încrederea investitorilor și au determinat o creștere temporară a pieței bursiere, dar care s-a estompat ulterior.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT NEWS TV Academia de Guvernanță – Alexandru Chiriță, CEO Electrica SA: Am promovat noua formă de delegare în care decizia e descentralizată / Gabriela Hârțescu, Envisia – Boards of Elite: Noul lider nu trebuie să fie doar un excelent profesion CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Academia de Guvernanță – Alexandru Chiriță, CEO Electrica SA: Am promovat noua formă de delegare în care decizia e descentralizată / Gabriela Hârțescu, Envisia – Boards of Elite: Noul lider nu trebuie să fie doar un excelent profesion
Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Cu toate acestea, proiecția pentru 2025 rămâne neschimbată, în ciuda măsurilor concentrate în principal pe politica monetară, scrie News.ro.

Aaditya Mattoo, economist-șef al Băncii Mondiale pentru Asia de Est și Pacific, a declarat pentru CNBC că ”dimensiunea fiscală” a măsurilor de stimulare nu este încă clar definită, complicând astfel prognozele.

”Întrebarea este dacă [stimulentele] pot compensa cu adevărat preocupările consumatorilor legate de scăderea salariilor, de veniturile în scădere din proprietăți și de temerile legate de boală, îmbătrânire sau șomaj”, a declarat Mattoo.

Banca Mondială a atribuit cheltuielile slabe ale consumatorilor chinezi acestor îngrijorări, alături de provocări precum slăbiciunea persistentă a pieței imobiliare, îmbătrânirea populației și tensiunile globale în creștere.

James Sullivan, șeful cercetării pentru capital în Asia-Pacific la JPMorgan, a subliniat săptămâna trecută că măsurile de stimulare au fost concentrate mai mult pe ofertă și investiții, decât pe problemele de consum ale Chinei.

”Întrebarea crucială în China acum este dacă [stimulentele] se vor direcționa doar către partea de ofertă sau vor ajunge, în cele din urmă, la cererea consumatorilor. Aceasta nu este însă așteptarea noastră în acest moment”, a adăugat Sullivan.

Compania-mamă a Lidl și Kaufland denunță atacuri cibernetice zilnice CITEȘTE ȘI Compania-mamă a Lidl și Kaufland denunță atacuri cibernetice zilnice

Între timp, Hui Shan, economist-șef pentru China la Goldman Sachs, a menționat că creșterea economică a Chinei de anul viitor va depinde foarte mult de amploarea unui eventual pachet suplimentar de stimulente și de rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA din noiembrie.

Președintele Comisiei Naționale pentru Dezvoltare și Reformă a Chinei a promis, marți, mai multe acțiuni pentru a susține economia țării, inclusiv accelerarea emiterii de obligațiuni cu scop special către guvernele locale, însă nu a anunțat planuri noi majore de stimulare.

Banca Mondială a susținut de mult timp că China ar trebui să-și stimuleze creșterea prin politici îndrăznețe, cum ar fi stimularea concurenței, modernizarea infrastructurii și reformarea educației.

Totuși, Mattoo a subliniat că stimulentele nu pot înlocui reformele structurale profunde necesare pentru a ridica creșterea pe termen lung. Cu toate acestea, orice impuls din partea măsurilor de stimulare va fi binevenit pentru restul regiunii, care depinde încă mult de China pentru creștere, a adăugat el.

Banca Mondială estimează că restul regiunii Asia de Est și Pacific va crește cu 4,7% în acest an și va ajunge la 4,9% anul viitor, pe fondul unei redresări a exporturilor și a unor condiții financiare mai bune.

Totuși, regiunea va trebui să găsească mai mulți factori interni de creștere, pe măsură ce economia Chinei încetinește.

”Timp de trei decenii, creșterea economiei Chinei a avut un efect benefic asupra vecinilor săi, dar amploarea acestui impuls este acum în scădere”, a concluzionat Banca Mondială în raportul său de marți.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca mondială
china
economie