Banca Mondială a îmbunătățit estimarea de creștere a economiei României din acest an cu 0,6 puncte, la 5,1%

Banca Mondială a îmbunătățit estimarea de creștere a economiei României din acest an cu 0,6 puncte, la 5,1%
scris 6 iun 2018

Banca Mondială a îmbunătățit estimările de creștere a economiei României pentru 2018 și următorii doi ani, iar pentru acest an anticipează un avans de 5,1%, cu 0,6 puncte procentuale peste ritmul prognozat în ianuarie, instituția financară avertizând în schimb că presiunile inflaționiste sunt în urcare, potrivit ediției din luna iunie a raportului Global Economic Prospects, publicat marți.

Pentru 2019, banca anticipează o încetinire a creșterii economiei românești  la 4,5% (+0,4 puncte față de estimarea din ianuarie)  și la 4,1% în 2020 (+0,6 puncte comparativ cu ianuarie), arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

România a înregistrat anul trecut o creștere economică de 6,9%, iar în primul trimestru din 2018 un avans de 4% pe serie brută și de 4,2% ajustată sezonier, potrivit datelor INS. Guvernul a conceput bugetul bazat pe o creștere economică de 5,2%.

FMI a revizuit la rândul său în creștere estimarea de creștere economică a României de la 4.4% la 5,1%, în raportul World Economic Outlook publicat în aprilie.

EXCLUSIV Trei bănci au intrat în sistemul split TVA pentru a beneficia de reducerea de 5% la impozitul pe profit CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Trei bănci au intrat în sistemul split TVA pentru a beneficia de reducerea de 5% la impozitul pe profit

Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în creștere, de la 4,4% la 5,1%, estimările privind evoluția economiei românești în acest an, potrivit celui mai nou raport „World Economic Outlook”, publicat marți de instituția financiară internațională.

România este inclusă în raportul Băncii Mondiale în regiunea Europa și Asia Centrală, unde instituția anticipează pentru 2018 o moderare a avansului economic la 3,2% și la 3,1% în 2019, în condițiile în care redresarea modestă a statelor exportatoare de mărfuri va fi parțial redusă de încetinirea care va avea loc în statele importatoare.

Redresarea unora dintre statele importatoare de mărfuri a fost asociată de persistența sau adâncirea dezechilibrelor. Ratele inflației au depășit sau sunt aproape de țintele stabilite în unele țări, iar apropierea dintre cerere și ofertă contribuie la amplificarea presiunilor inflaționiste, exemple fiind România și Turcia.

”Așteptările de inflație sunt în creștere în țările cele mai mari din Europa Centrală, cum ar fi Bulgaria, Croația, Ungaria, Polonia și România), precum și în Turcia. Deficitele de cont curent fie s-au agravat, fie au rămas ridicate, pe fondul creșterii prețurilor petrolului și al importurilor solide, în timp ce politicile continuă să fie fie prociclice în cazul unora dintre imortatorii de mărfuri, cum sunt România și Turcia”, se arată în raport.

Banca Mondială mai anticipează în cazul României că politicile fiscale prociclice vor continua.

EXCLUSIV Modificare pregătită pentru Legea dării în plată: va fi aplicată și beneficiarilor programului Prima Casă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Modificare pregătită pentru Legea dării în plată: va fi aplicată și beneficiarilor programului Prima Casă

”Efectul măsurilor fiscale de susținere din România, care au alimentat accelerarea puternică a creșterii în 2017, s-au atenuat treptat în 2018”, potrivit Băncii Mondiale, care se așteaptă ca măsurile fiscale prociclice să continue în 2018.

Pentru regiunea Europa și Asia Centrală, banca avertizează că o înăsprire dezordonată a condițiilor financiare globale, combinată cu aprecierea dolarului american pot provoca o înrăutățire puternică a condițiilor de finanțare externă și să ducă la o inversare a fluxurilor de capital și la o încetinire a activităților, în special în țări cu vulnerabilități în creștere.

Deficitele de cont curent rămân substanțiale într-un număr de țări, de exemplu în Georgia, Kazahstan, Republica Kîrgîză, România, Turcia și Ucraina, fiind finanțate de investiții volatile.

”Acoperirea necesarului de finanțare externă ar putea deveni dificilă, în timp ce presiunile valutare s-ar putea intensifica. În pofida recentelor progrese ale reformelor, sectoarele bancare rămân vulnerabile la șocuri externe, de exemplu în Azerbaidjan, Kazahstan, Republica Moldova și Tajikistan”, potrivit raportului.

La nivel global, Banca Mondială a menținut estimările de creștere economică la 3,1% pentru acest an, 3% în 2019 și 2,9% în 2020, precizând că ușoarea încetinire va fi determinată de avansul ceva mai lent al economiilor dezvoltate și plafonarea redresării în statele emergente exportatoare de mărfuri.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca mondiala
crestere