Țările cu noi cazuri numeroase de COVID-19 și un ritm lent de vaccinare vor înregistra o redresare economică slabă, semnalează publicația Financial Times (FT).
Principalul impuls al creșterii economice în anul 2021 va fi capacitatea fiecărei țări de a controla pandemia, astfel că economiile cele mai avansate le vor depăși în lunile următoare pe cele emergente la capitolele creștere economică, indicatori financiari și încrederea investitorilor, conform indicelui Brookings-FT, arată Agerpres.
Șansele unei redresări economice globale coordonate în urma pandemiei au scăzut, întrucât desfășurarea lentă a vaccinării și noul val de infectări în unele țări au ca efect ''perspective de creștere puternic divergente'', potrivit analizei FT.
În ultimele șase luni, datele economice ale economiilor emergente s-au înrăutățit față de cele obișnuite de când a început elaborarea acestui indice în anul 2012, în timp ce randamentele economiilor avansate au crescut odată cu redresarea piețelor financiare.
Fondul Monetar Internațional (FMI) și ONU au avertizat săptămâna trecută că statele sărace afectate de consecințele economice și sanitare ale pandemiei riscă să se confrunte cu o criză a datoriilor, în lipsa unor acțiuni mai ambițioase din partea instituțiilor multilaterale și statelor cele mai dezvoltate, inclusiv prin relaxarea plății datoriilor și o furnizare sporită de vaccinuri anti-COVID-19.