Dinamica prețurilor locuințelor din China și a creditului atrage atenția guvernatorului băncii centrale din această țară. Zhou Xiaochuan spune că este atent la creșterile cotaților din imobiliare și că are în vedere măsuri pentru a promova o piață de real estate sănătoasă.
După un impas de aproximativ 2 ani al stocului de credit și a dinamicii prețurilor în rezidențialul din China, prețurile caselor și apartamentelor au început din nou să crească. Este ritmul cel care îngrijorează Banca Populară a Chinei, care dă semnale că are în vedere acțiuni pentru răcirea segmentelor de piață supraîncălzite din marile orașe.
Guvernatorul instituției, Zhou Xiaochuan, a declarat că autoritățile din China sunt foarte atente la creșterile prețurilor proprietăților în unele orașe și au în pregătire măsuri adecvate pentru a promova „o dezvoltare sănătoasă” a pieței imobiliare. Declarația acestuia este de la întâlnirea G20 de la începutul acestei săptămâni de la Washington și a fost inclusă într-un raport de astăzi al băncii centrale, preluat de Reuters.
Un număr de orașe importante precum Beijing, Guangzhou, Shenzhen, Suzhou, Chengdu și Wuhan au anunțat restricții la achizițiile rezidențiale și privind dimensiunea avansului la creditele ipotecare. Este parte a efortului de a îngrădi speculațiile imobiliare.
O opinie similară și de la ministerul de finanțe
Viceministrul de finanțe Zhu Guangyao, a declarat pentru agenția de știri Xinhua, astăzi, că măsurile pe care le are în vedere guvernului vor fi bine țintite în timp și adecvate.
Remarcile celor 2 oficiali semnalează că autoritățile de la Beijing vor continua să urmărească speculatorii din piața imobiliară pentru a atenua riscurile din piața creditului și a preveni umflarea de baloane imobiliare.
Îngrijorările față de sustenabilitatea datoriilor au ajuns și la FMI
Dacă „boom-ul” pe segmentul proprietăților a ajutat la creșterea economică a Chinei, prin creșterea cererii de materiale de construcții și mobilă, acum imobiliarul din această țară este perceput ca mai degrabă inducând risc în segmentul de credit.
În luna august, Fondul Monetar Internațional a avertizat China că trebuie să încetinească dinamica majorării stocului de credit și să oprească finanțarea firmelor slabe, subliniind îngrijorările instituției față de pericolul ca datoria nesustenabilă să nu antreneze o criză bancară.