Investitorul elvețian care și-a câștigat reputația pentru că a anticipat criza financiară din anul 2008 spune că economia Chinei nu are cum să aterizeze ușor, având în vedere expansiunea speculativă a creditului din ultimii 7 ani.
Un șoc în zona creditului ar urma să trimită economia Chinei către o aterizare dură. Este scenariul pe care merge Marc Faber, autor al newsletter-ului Gloom, Boom & Doom Report, foarte citit de investitori după criza finanicară din anul 2008 pe care a anticipat-o. "Este foarte dificil dacă ai un balon speculativ de tipul celui din China - un balon al creditării - să pui la cale o aterizare ușoară a economiei", a declarat ieri investitorul elvețian rezident în Thailanda, într-o intervenție pentru Bloomberg TV. În opinia sa, stimulentele post-criză au umflat "un balon al creditului de proporții epice", a cărui spargere nu are cum să nu afecteze economia. "Am citit istoria economică și nu am văzut creditul, ca pondere în economie, crescând așa de rapid ca în China ultimilor 7 ani."
Indicatorii negativi "nu rimează" cu majorarea PIB de 6,9% raportată oficial
Datele oficiale pe care le publică guvernul de la Beijing nu se potrivesc câtuși de puțin cu realitatea. Exporturile au scăzut, importurile au intrat în contracție, producția industrială și vânzările de automobile sunt în declin, iar transportul de marfă pe cale ferată înregistrează o cădere anualizată de 17%. "Nu rimează", a afirmat Faber care contestă statisticile oficiale, potrivit cărora economia Chinei a crescut cu 6,9% în trimestrul al treilea din 2015, față de intervalul corespondent al anului trecut. "Evidențele arată că nu crește nici pe departe la același ritm în care a crescut între 2000 și 2007."
Decât să creadă în aceste cifre și în interpretarea dată de economiștii occidentali, mai degrabă se uită la investitorii care se află la fața locului, în China, și care au generat în ultimele 8-9 luni o fugă masivă a capitalurilor.
Faber nu este singurul îngrijorat. În august, Charles Dumas de la Lombard Street Research, citat de Daily Telegraph, estima la 800 miliarde dolari repatrierile de capital din China de anul trecut, tendință care s-a menținut și în 2015. În al doilea trimestru, acestea au consemnat un vârf de 224 miliarde dolari, despre care ce Robin Brooks, chief FX strategist la banca americană de investiții Goldman Sachs, spunea că este „dincolo de ce s-a văzut vreodată în istorie“.
Intervențiile guvernamentale nu pot face prea mult
Înseamnă aceasta că se va prăbuși economia Chinei? Faber spune că nu. El întrevede o rată anualizată a majorării produsului intern brut de 3-4%. "Mulți oameni nu înțeleg că, de fapt, China are o populație la fel de mare precum cele ale SUA și Europei, luate împreună. Nu este doar o țară; este un întreg imperiu", a explicat investitorul elvețian contextul, în intervenția sa pentru Bloomberg TV. Astfel, ar urma să fie provincii în care economia să crească, în timp ce altele ar urma să intre în recesiune. Sectorul serviciilor, spre exemplu, are potențial de a crește în continuare în China, în timp ce producția industrială deja intră în contracție.
Frânarea economiei este o realitate care nu va putea fi împiedicată prin planificarea centralizată, chiar dacă "dezvoltarea uriașă" a Chinei din ultimii 40 de ani arată că guvernul a fost relativ eficient în a muta populații sau a construi infrastructura. Faber nu crede nici în eficiența tăierii de dobândă operată de banca centrală a Chinei la începutul acestei săptămâni.