Agenția americană a medicamenteleor (Food and Drug Administration – FDA) a interzis, vineri, comercializarea săpunurilor antibacteriene în SUA, motivând că nu există dovezi științifice că acestea ar fi mai eficiente decât săpunul obișnuit și ar putea duce la dezechilibre hormonale și scăderea imunității.
Janet Woodcock, director la centrul de evaluare și cerecetare din cadrul FDA, a afirmat că anumite săpunuri antibacteriene nu au, probabil, niciun beneficiu pentru sănătate, potrivit The Guardian.
“Consumatorii ar putea fi tentați să creadă să săpunurile antibacteriene sunt mai eficiente în prevenirea răspândirii germenilor, dar nu există dovezi științifice că acestea sunt mai bune decât apa și săpunul obișnuit. De fapt, unele date sugerează că ingredientele antibacteriene ar putea face mai mult rău decât bine pe teremen lung”, a adăugat Woodcock.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Noua reglementare se aplică oricărui săpun sau produs antiseptic care conține unul sau mai mulți din cei 19 compuși chimici interziși, printre care triclosan, care intră adesea în compoziția săpunurilor lichide. Reglementarea nu afectează șervețelele umede sau gelurile pentru dezinfectarea mâinilor pe bază de alcool, în privința cărora FDA face în continuarea cercetări. Totodată, produsele pentru uz clinic nu vor fi afectate.
Autoritățile americane au acordat producătorilor de săpunuri și produse antibacteriene un teremen de un an, în care pot schimba formulele acestora sau le pot retrage de la vânzare.
FDA a propus reglementarea substanțelor antibacteriene, interzise deja în câteva state americane, încă din 2013, pe baza unor studii care sugerează că acestea pot afecta hormonii umani și rezistența naturală la bacterii. Autoritățile au cerut studii de la producători, care să susțină teoria că substanțele antimicrobiene sunt benefice pentru sănătate, dar solicitarea a fost ignorată timp de trei ani.
Uzualul triclosan s-a dovedit eficient în omorârea bacteriilor în condițiile în care este aplicat mult mai mult timp decât cele câteva secunde în care oamenii își spală, de obicei, mâinile. Totodată, cercetările recente au relevat că acesta poate produce dezechilibre în organism și rezistența la antibiotice.
“Spălatul cu săpun și apă de la robinet rămâne unul dintre cele mai importante elemente prin care consumatorii pot preveni îmbolnăvirea și răspândirea bacteriilor”, atrage atenția FDA.