Un departament din Ministerul Finanțelor Publice va începe la jumătatea acestui an primele analize privind eficiența cheltuirii banilor publici, printre proiectele avute în vedere regăsindu-se și unul din domeniul Sănătății, a anunțat ministrul Finanțelor, Anca Dragu, la Digi24. Pe partea de venituri, statul ar fi fost prejudiciat în primele partu luni prin evaziune cu aproape 3 miliarde lei, pe când supraaciza la carburanți a adus la buget doar 10 milioane lei.
"La jumătatea anului vom avea la Ministerul Finanțelor o analiză a eficienței cheltuirii banilor publici, iar această analiză va cuprinde și un program de la Ministerul Sănătății...cred că un program de terapie intensivă pe care ei îl au la minister. Ceea ce am constatat odată cu preluarea mandatului a fost lipsa analizei eficienței folosirii banului public. Această analiză nu se face în România. Este o unitate la Ministerul Finanțelor Publice, acum suntem în proces de a aduce personal în unitate, și la jumătatea anului vom avea primele rapoarte, undeva în luna iulie, probabil spre sfârșitul lunii iulie", a spus Dragu, citată de Agerpres.
Departamentul amintit de ministrul Finanțelor nu are încă tot personalul necesar angajat, iar analiza va fi una calitativă, fără pretenția unui audit exhaustiv.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De altfel, MFP a lansat în urmă cu două luni platforma http://www.transparenta-bugetara.gov.ro/transparenta-bugetara/index.htm, prin care se pot monitoriza execuțiile bugetare ale peste 13.700 de instituții publice.
Anunțul ministrului Finanțelor a venit în contextul unei discuții despre starea sistemului de sănătate publică, pe care Drag s-a ferit să o catalogheze ca o problemă de siguranță națională.
"Discuțiile au vizat măsurile imediate și nu numai pe care Guvernul să le aibă în vedere și aici mă refer la crearea unui grup interministerial care să analizeze această situație și la noi reguli care trebuie să fie adoptate și implementate cu privire la eficiența folosirii acestor substanțe. (...) Au mai fost momente fierbinți în Sănătate, au mai fost crize. Mi-e greu să definesc acum ca fiind o situație de siguranță națională, dar cu siguranță este o situație care cere o reacție coerentă și fermă din partea autorităților statului și acesta se va întâmpla la nivelul Guvernului", a afirmat Anca Dragu.
Ea a menționat că a nivelul ANAF se verifică dacă Hexi Pharma a făcut evaziune fiscală.
Oficialul MFP a vorbit și despre regula care se aplică deseori la licitații, unde sunt desemnați câștigătorii în funcție de cel mai mic preț oferit, schimbată în noul pachet de legi privind achizițiile publice, întrucât nu aducea în discuție problema calității.
CITEȘTE ȘI Dan Suciu părăsește Guvernul și revine ca purtător de cuvânt al BNRPe partea de venituri, Dragu spune că problemele de evaziune se regăsesc în continuare în domeniile clasice care au adus pierderi bugetului de stat, tutun, alcool și petrol, chiar dacă pe piața tutunului s-au făcut pași importanți de normalizare. Pierderile estimate în primele patru luni din evaziune fiscală la nivel național se ridică la aproape 3 miliarde lei.
"Evaluările acestea sunt făcute, în special, de instituții care au această posibilitate și mă refer aici la INS (Institutul Național de Statistică n.r) și chiar SRI. În primele patru luni ale anului avem un prejudiciu identificat de 2,9 miliarde lei. Avem măsuri asiguratorii de 1,68 miliarde lei, avem amenzi plus confiscări de 94 milioane lei aferente prejudiciilor anterioare. Avem o diminuare a pierderii fiscale de 569 milioane lei", a spus Dragu.
Ea a mai atrătat că supraacciza la carburanți a adus anul acesta la buget 10 milioane de lei și anul trecut 30 de milioane lei, dar va fi eliminată în 2017. Supraacciza la carburanți, în valoare de 7 eurocenți/litru, a rămas în vigoare încă un an, deși proiectul Codului Fiscal prevedea eliminarea ei la 1 ianuarie 2016. Actul normativ prevede dispariția acestei taxe la 1 ianuarie 2017.