Parlamentul European și statele membre au ajuns la un acord în noaptea de vineri spre sâmbătă cu privire la o reformă a regulilor bugetare ale Uniunii Europene (UE) menită să garanteze redresarea finanțelor publice și să păstreze în același timp investițiile, transmite AFP, preluată de Agerpres.
Textul discutat de mai bine de doi ani este criticat pentru marea sa complexitate și respins de parlamentarii de stânga, care îl văd ca pe un instrument prin care se instalează austeritatea în Europa.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Reforma urmărește modernizarea Pactului de Stabilitate, creat la sfârșitul anilor 1990, ce limitează deficitul administrației publice pentru fiecare țară la 3% din PIB și datoria la 60%. Considerat prea drastic, acest cadru nu a fost niciodată respectat cu adevărat și era considerat învechit.
Confirmând aceste cote emblematice, noul text face puțin mai flexibilă ajustarea solicitată țărilor UE în cazul unor deficite excesive. Concret, prevede ca statele să își prezinte propria traiectorie de ajustare pentru a asigura sustenabilitatea datoriei, oferindu-le mai mult timp dacă realizează reforme și investiții. Va fi acordată importanță evoluției cheltuielilor, un indicator considerat mai relevant decât deficitele, care pot fluctua în funcție de nivelul de creștere.
Țările îndatorate din sudul Europei, precum Franța, au insistat pe flexibilități suplimentare, în timp ce țările așa-zise "frugale" din nordul Europei, în spatele Germaniei, au cerut mai multă rigoare.
În Parlamentul European, proiectul este susținut de liberalii din Renew și de o mare majoritate a grupului social-democrat (S&D). Verzii și anumiți aleși ai S&D îl resping însă în bloc, la fel ca stânga radicală. Acești europarlamentari denunță o revenire la austeritate după trei ani de suspendare a regulilor bugetare europene în fața șocului pandemiei și a războiului din Ucraina.
CITEȘTE ȘI VIDEO Polonia, paralizată de protestele fermierilor: Peste 250 de blocaje pe șosele și la granița cu Ucraina. „Fără noi, veți fi flămânzi, goi și treji"Presați de timp, negociatorii au ajuns în cele din urmă la un acord după 16 ore de discuții. Având în vedere întârzierile procedurale, a fost absolut necesar să se concluzioneze astfel încât textul să poată fi votat în ședința plenară de la Strasbourg în primăvara acestui an, înainte de pauza parlamentară ce precede alegerile europene din iunie.
Acordul la care s-a ajuns va permite statelor membre să aplice noile reguli în acest an pentru bugetele lor pe 2025.
Noile reguli "vor contribui la echilibrul și viabilitatea finanțelor publice, la reformele structurale, la promovarea investițiilor, la creștere și la crearea de locuri de muncă în UE", a afirmat pe X președinția belgiană a Consiliului UE.