Modificarea legislativă care elimină scutirea de impozit local – casă, teren, mașină – pentru persoanele care le dețin în coproprietate cu veterani de război a fost făcută de Parlament, prin Codul Fiscal, inițiat de guvernul Ponta, anul trecut. În 2016, guvernul a dat, printr-o hotărâre, doar clarificări, așa cum se procedează în cazul oricărei prevederi legislative.
Până în 2016, veteranii de război, dar și persoanele care dețineau împreună cu aceștia în coproprietate case, mașini sau terenuri erau scutiți de la plata impozitelor locale.
În 2015, prin legea 207/2015 privind Codul Fiscal, inițiată de guvernul Ponta și votată de parlament, a fost eliminată scutirea pentru coproprietari și a fost menținută pentru veterani.
Prin urmare, din 2016, persoanele care dețin împreună cu veterani o cotă parte din proprietate devin plătitoare de impozit local.
În martie 2016, guvernul a modificat normele de aplicare ale Codului Fiscal și, printre alte prevederi, a clarificat și noțiunea de coproprietate pentru o mai simplă aplicare a legii. Normele de aplicare nu pot adăuga la lege, fiind un act normativ de rang secundar, ci pot doar să aducă explicații și lămuriri privind punerea în aplicare.
Impozitele sunt percepute de direcțiile locale de taxe și impozite care sunt în subordinea primăriilor și, având în vedere că termenul limită de plată era 30 iunie, ulterior acestei date, administrațiile locale au început să emită decizii de impunere pentru a-i atenționa pe cei care datorau taxa începând din acest an, că nu mai sunt scutiți și trebuie să o plătească.
De altfel, Ministerul de Finanțe a emis un comunicat în care precizează că “veteranii de război și militarii care au participat la acțiuni militare în afara țării sunt scutiți de la plata impozitului pe clădiri, pe terenuri, pe mijloacele de transport, pentru bunurile aflate în proprietate sau coproprietate. Totodată, precizează că veteranii de război, văduvele de război și văduvele nerecăsătorite ale veteranilor de război, persoanele persecutate din motive politice, cele deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, cadrele militare care au participat la acțiuni militare în afara țării sunt în continuare scutiți de la plata impozitului pe clădiri, pe terenuri, pe mijloacele de transport, pentru bunurile aflate în proprietate sau coproprietate. Nu li s-a luat din drepturi categoriilor mai sus-menționate. Actualul Cod Fiscal, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016, elaborat de Guvernul anterior și dezbătut mai bine de jumătate de an în Parlament, prevede că impozitul se aplică pe cota-parte din proprietate. Asta înseamnă că scutirea de impozit privește doar cota-parte ce revine categoriilor mai sus menționate, nu și cea deținută de soție, copil, rudă etc. Actualul Guvern, prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016 cu modificările și completările ulterioare, a clarificat noțiunea bunurilor aflate în coproprietate pentru care se acordă scutire de impozit, nu a venit cu modificări care să elimine drepturi, facilități fiscale sau să impună alte taxe și impozite”.
La rândul său, ANAF arată că “nu are în atribuții colectarea taxelor si impozitelor locale, aceasta revenind Direcțiilor de impozite și taxe locale din cadrul fiecãrei primãrii”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum