Dosar penal pentru un posibil plagiat al primarului Sectorului 3, Robert Negoiță

Dosar penal pentru un posibil plagiat al primarului Sectorului 3, Robert Negoiță
scris 4 aug 2016

Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 s-a sesizat din oficiu și a deschis un dosar penal privind un posibil plagiat al primarului Sectorului 3, Robert Negoiță, cauza urmând să fie preluată, joi, de Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție. Lucrarea de doctorat a lui Robert Negoiță urmează să fie verificată și de CNATDCU, care va decide dacă primarul a plagiat și dacă va cere retragerea titlului de doctor.

Oficiali ai Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 au declarat, pentru News.ro, că dosarul a fost înregistrat joi și, în aceeași zi, procurorul general al Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție a dispus preluarea de către PICCJ a dosarului în care se fac cercetări privind posibila încălcare a regimului proprietății intelectuale, respectiv a drepturilor de autor, de către Robert Negoiță.

Urmărește-ne și pe Google News

Comisia de etică a Academiei de Poliție "Alexandru Ioan Cuza" a constatat că lucrarea de doctorat a primarului Sectorului 3, Robert Negoiță, este un plagiat și a cerut Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) să îi retragă titlul de doctor, declara, în 24 iulie, pentru News.ro, Daniel Torje, rectorul Academiei de Poliție "Alexandru Ioan Cuza".

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Robert Negoiță a scris, pe pagina sa de Facebook, că nu regretă dacă îi va fi retras titlul de doctor, ci faptul că s-a lăsat tentat, în trecut, de "moda" titlurilor academice, fiind un episod pe care și-l asumă și din care a învățat o lecție importantă, respective că “singurele realizări notabile sunt cele construite pe o bază sănătoasă”.

Legea pensiilor va fi modificată pentru a înlătura unele inechități CITEȘTE ȘI Legea pensiilor va fi modificată pentru a înlătura unele inechități

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță (44 de ani), a devenit doctor în Științe Juridice în 2012, la Academia de Poliție "Alexandru Ioan Cuza", iar teza sa a fost coordonată de prof. univ. dr. Ioan Dascălu, care este conducător de doctorat asociat la Academia de Poliție și fost decan al Facultății de Drept de la Universitatea Bioterra.

Teza care i-a adus lui Robert Negoiță titlul de doctor în Științe Juridice este plagiată de la prima până la ultima frază, fiind copiată integral din surse care sunt disponibile, majoritatea, pe internet, scria jurnalista Emilia Șercan într-un articol publicat pe 30 mai în PressOne. Ea a prezentat, în facsimil, lucrarea lui Negoiță și textele din care acesta a copiat - articole de presă apărute pe diverse site-uri, analize economice semnate, printre alții, de economistul american Nouriel Roubini și de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu sau chiar referate școlare.

Teza de doctorat a lui Robert Negoiță se intitulează "Criza economico-financiară și impactul acesteia asupra echilibrului social" și, deși abordează un subiect pur economic, lucrarea a fost susținută la Facultatea de Drept a Academiei de Poliție "Alexandru Ioan Cuza".

Robert-Sorin Negoiță este primar al Sectorului 3 din 2012. Și-a început cariera politică în 2004, când s-a înscris în PSD. A fost, pe rând, vicepreședinte al Tineretului Social Democrat, vicepreședinte al PSD, secretar executiv al PSD, președinte al PSD Ilfov și președinte al PSD Sector 3. Acum este secretar regional PSD pe regiunea București-Ilfov, după ce, la începutul anului, i-a cedat Gabrielei Vrânceanu Firea conducerea organizației București.

La scurt timp după intrarea în politică, numele său a început să apară în topul celor mai bogați români. În jurul afacerilor sale au existat însă mai multe controverse, legate de datorii către bugetul de stat. În 2009, acestea erau evaluate la aproximativ 28 de milioane de euro. De altfel, Fiscul i-a scos o serie de proprietăți la vânzare, în 2011 și în 2014, pentru a acoperi sumele datorate statului. La jumătatea lunii mai, Robert Negoiță figura în fruntea listei de datornici publicată de ANAF, cu suma de 232 milioane de lei.

Numele lui Robert Negoiță a apărut în legătură cu mai multe dosare penale. Unul dintre aceste dosare este "Sex cu fotomodele", în care el a fost audiat ca martor. În urmă cu patru luni, DNA a anunțat că a început urmărirea penală împotriva lui Robert Negoiță pentru evaziune fiscală în formă continuată.

Turismul viticol, în creștere: 60 din cele 140 de crame din România pot fi vizitate de turiști CITEȘTE ȘI Turismul viticol, în creștere: 60 din cele 140 de crame din România pot fi vizitate de turiști

Robert Negoiță a terminat liceul la vârsta de 31 de ani, în 2003. "Eram prea preocupat să fac bani, decât să mă ocup de școală. Cred că la BAC am avut nota 8... Nu-mi mai amintesc", declara el în 2011, pentru Evenimentul zilei.

În 2004, Negoiță s-a înscris la două facultăți, potrivit propriului CV: Facultatea de Drept a Universității Bioterra, pe care a terminat-o în trei ani, și Facultatea de Economie a Turismului Intern și Internațional de la Universitatea Româno–Americană, absolvită în 2008.

După un an de la terminarea celei de-a doua facultăți, în 2009, Negoiță era înscris la doctorat la Academia de Poliție. În CV-ul său nu este însă menționată absolvirea vreunui program de Master. În România, după adoptarea, în 2006, a sistemului de învățământ Bologna, diploma de Masterat este o condiție obligatorie pentru înscrierea la doctorat. 

viewscnt
Afla mai multe despre
robert negoita
plagiat