Comisia Europeană a propus noi măsuri pentru combaterea corupției în UE și la nivel extracomunitar, printre care armonizarea definițiilor infracțiunilor penale urmărite ca acte de corupție și majorarea sancțiunilor penale pentru persoanele fizice și juridice condamnate pentru fapte de corupție.
Setul de măsuri include norme noi și consolidate de incriminare a infracțiunilor de corupție și de armonizare a sancțiunilor în întreaga UE, precum și o propunere a Înaltului Reprezentant, susținută de Comisie, de instituire a unui regim de sancțiuni specifice în cadrul Politicii Externe și de Securitate Comune (CFSP), care să vizeze actele grave de corupție la nivel mondial.
Elementele-cheie ale propunerilor:
28 noiembrie - Profit Financial.forum
I. Comunicarea privind lupta împotriva corupției
În cadrul unei comunicări comune, Comisia și Înaltul Reprezentant reunesc activitățile existente și dezvoltă noi direcții și noi instrumente atât la nivelul UE, cât și la nivelul statelor membre, contribuind, de asemenea, la un angajament clar de combatere a corupției la nivel mondial. O rețea UE de combatere a corupției, care reunește autoritățile de aplicare a legii, autoritățile publice, practicienii, societatea civilă și alte părți interesate, va acționa ca un catalizator pentru prevenirea corupției în întreaga UE și va elabora cele mai bune practici și orientări practice.
Una dintre principalele sarcini ale rețelei va fi sprijinirea Comisiei în vederea cartografierii domeniilor comune în care riscurile de corupție sunt ridicate în întreaga UE. Activitatea rețelei va contribui la o strategie anticorupție a UE, care va fi elaborată în consultare cu Parlamentul European și cu Consiliul, pentru a maximiza impactul și coerența acțiunilor UE.
II. Reguli mai stricte pentru combaterea corupției
Comisia propune o nouă directivă privind combaterea corupției. Propunerea modernizează actualul cadru juridic anticorupție al UE prin:
a) Prevenirea corupției și crearea unei culturi a integrității
Creșterea gradului de conștientizare a corupției, prin desfășurarea de campanii de informare și de sensibilizare, de cercetare și de programe de educație pentru a reduce riscurile și infracțiunile de corupție.
Asigurarea faptului că sectorul public este responsabilizat la cele mai înalte standarde, prin impunerea obligației statelor membre de a adopta norme eficiente privind accesul liber la informațiile de interes public, divulgarea și gestionarea conflictelor de interese în sectorul public, divulgarea și verificarea averilor funcționarilor publici și reglementarea interacțiunii dintre sectorul public și cel privat.
Crearea unor organisme specializate în lupta împotriva corupției și asigurarea unor resurse și a unei formări adecvate pentru autoritățile responsabile de prevenirea și combaterea corupției.
b) Un singur act juridic pentru toate infracțiunile de corupție și sancțiunile aferente
Armonizarea definițiilor infracțiunilor penale urmărite ca acte de corupție pentru a acoperi nu numai mita, ci și deturnarea de fonduri, traficul de influență, abuzul de funcții, precum și obstrucționarea justiției și îmbogățirea ilicită legate de infracțiunile de corupție.
Propunerea face ca toate infracțiunile prevăzute de Convenția Organizației Națiunilor Unite împotriva corupției să fie obligatorii în dreptul UE și reunește corupția din sectorul public și cea din sectorul privat.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV STB primește sute de milioane de lei pentru viitoare investițiiCrește nivelul sancțiunilor penale pentru persoanele fizice și juridice și armonizează circumstanțele agravante și atenuante.
c) Asigurarea unor investigații și urmăriri penale eficace în cazul corupției
Instrumente de investigare: Statele membre vor trebui să se asigure că autoritățile de aplicare a legii și procurorii dispun de instrumente de investigare adecvate pentru a combate corupția.
Imunitate sau privilegii față de anchetă și urmărire penală: Statele membre vor trebui să se asigure că privilegiile și imunitatea pot fi ridicate în timpul investigațiilor privind corupția printr-un proces eficace și transparent, prestabilit prin lege și în timp util.
Introducerea unor norme minime privind termenul de prescripție pentru a asigura un timp suficient pentru a aduce infracțiunile de corupție în fața justiției.
III. Extinderea setului de instrumente de sancțiuni din cadrul CFSP pentru a acoperi actele grave de corupție
Sancțiunile UE contribuie la realizarea obiectivelor-cheie ale CFSP, cum ar fi menținerea păcii, consolidarea securității internaționale, precum și consolidarea și sprijinirea democrației, a dreptului internațional și a drepturilor omului. Prin propunerea Înaltului Reprezentant, susținută de Comisie, UE va putea viza actele grave de corupție în întreaga lume, indiferent de locul în care acestea au loc. Aceasta va completa și va consolida instrumentele interne și externe ale UE împotriva corupției și va arăta determinarea UE de a utiliza orice instrumente, inclusiv sancțiunile CFSP, pentru a lupta împotriva acesteia.
Etapele următoare
Propunerea de directivă privind combaterea corupției va trebui să fie negociată și adoptată de Parlamentul European și de Consiliu înainte de a deveni legislație UE.
Noul cadru propus de sancțiuni CFSP care vizează corupția va trebui să fie discutat și adoptat de Consiliu.