CEZ Vânzare a câștigat, în calitate de unic ofertant, licitația organizată de Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" pentru furnizarea de energie electrică, care, la 13 mai, a anunțat că laserul de la Măgurele a atins 10 PetaWatts, cea mai mare putere din lume.
Cu o durată de doi ani, contractul a fost estimat la 32,4 milioane de lei, fără TVA, și a fost atribuit pentru suma de 35,1 milioane de lei, fără TVA.
CEZ Vânzare va furniza energie electrică de medie tensiune (20 kV) - 80.300 MWh și de joasă tensiune (0,4 kV) - 260 MWh.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE CEO-ul CEZ admite că vrea să iasă din RomâniaDenumit Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP), proiectul laserului de mare putere de la Măgurele a început pe 6 aprilie 2006, când reprezentanții ai trei țări europene, România, Ungaria și Cehia, au semnat un memorandum prin care și-au asumat responsabilitatea colaborării în cadrul acestui proiect care se desfășoară în cele trei țări, dintre care România este țara găzdă.
Finanțat din fonduri europene, proiectul a costat 356,2 milioane de euro, inclusiv TVA, iar construcția de la Măgurele, județul Ilfov, a început în 2012 și s-a încheiat în 2018.
CEZ Vânzare, parte a grupului ceh CEZ, este principalul furnizor de energie electrică din sud-vestul României, dar și furnizor de gaze naturale, cu un portofoliu de clienți casnici și industriali care depășește 1,4 milioane de clienți.
Grupul CEZ este controlat de statul ceh, care deține aproximativ 70% din acțiuni.