Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat astăzi, după o discuție cu premierul Viorica Dăncilă, noul președinte al PSD, privind susținerea în continuare a guvernării, că vrea vânzarea unui pachet de 15-20% din compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, controlat de Ministerul Energiei cu circa 80% din acțiuni.
Profit.ro a anunțat recent că Hidroelectrica a reluat demersurile pentru o listare la bursă.
Astfel, un document guvernamental recent menționa intenția de vânzare prin bursă a unui pachet de 10% din acțiunile Hidroelectrica, precum și cea de realizare a unei oferte publice primare prin emiterea de acțiuni noi reprezentând 15% din capitalul Complexului Energetic Oltenia, prin majorare de capital social, de asemenea un proiect mai vechi al statului.
CITEȘTE ȘI Pașaport pierdut? Soluția, inclusă în ''meniul'' restaurantelor McDonald's din AustriaDeschiderea pentru noi listări a fost mică după alegerile din 2016, iar întârzierea constituirii Fondului Suveran a cântărit mult în amânarea respectivelor proiecte. Dimpotrivă, reprezentanții coaliției la guvernare au manfestat interes pentru concentrarea controlului de stat în anumite zone de economie. La jumătatea lunii martie, șeful majorității parlamentare Liviu Dragnea solicita autorităților să discute cu Fondul Proprietatea (FP) în vederea răscumpărării unor acțiuni, inclusiv la Hidroelectrica. Fondul Proprietatea deține circa 20% din acțiunile Hidroelectrica.
Compania și-a bugetat pentru 2019 un profit brut de 980,93 milioane lei, în scădere cu 56% față de anul trecut, proiectul de hotărâre de Guvern de aprobare a bugetului companiei trecând sub tăcere influența OUG 114/2018, care a impus Hidroelectrica vânzări la preț reglementat și i-a majorat contribuția bănească către ANRE de la 0,1 la 2% din cifra de afaceri anuală, asupra rezultatelor anticipate ale producătorului de energie hidro.
"Pentru anul 2019, rezultatul brut estimat scade față de cel preliminat în anul 2018 cu 56,06%, în principal ca urmare a previziunii veniturilor pe baza unor estimări prudente ale producției în anul 2019, cu mențiunea că, la finalul anului 2018, societatea estimează un rezultat brut mai mare cu 138,18% față de nivelul aprobat prin bugetul anului 2018", se arată în nota de fundamentare a draftului de act normativ citat.
Profitul net pe 2019 este estimat la 828,98 milioane lei, în scădere cu 46,8% față de 2018 (1,54 miliarde lei).
Compania anticipează că va acorda în 2019 dividende acționarilor în valoare totală de circa 713 milioane lei. Anul trecut, Hidroelectrica a dat dividende de peste 1,82 miliarde lei.
CITEȘTE ȘI Premieră națională: Vodafone România a lansat în Capitală o rețea 5GDirectorul general al Hidroelectrica, Bogdan Badea, a declarat recent că OUG 114/2018 a pus compania într-o situație complicată, Hidroelectrica fiind nevoită să pună pe hold planul de investiții de 1,1 miliarde de euro pe care îl avea pentru următorii cinci ani.
"Înainte de insolvență, Hidroelectrica se târa jupuită, pe de o parte de băieții deștepți din energie, pe de altă parte de investiții fără sens, de băieții deștepți din investiții. A fost nevoie de un proces dureros, a fost nevoie de mult curaj. Anul trecut am avut un profit istoric de peste 2 miliarde de lei. Trebuie să vinzi mai bine, pe de o parte, și trebuie să reduci costuri, de aici succesul Hidroelectrica. În ultima perioadă, cel puțin, am încercat să vindem la prețul corect, dar și să optimizăm costurile, să nu cheltuim bani inutil. Suntem însă la sfârșit de ciclu, mare parte din capacitățile noastre sunt învechite și trebuie să investim", a arătat Badea.
El și-a exprimat speranța că OUG 114 este doar o pauză, iar piața de energie din România își va relua procesul de liberalizare. "Nu concep să avem o economie centralizată și reglementată de la un cap la altul", a mai spus șeful Hidroelectrica.