Bugetele majorității celor mai importante ministere din România fuseseră adoptate de membrii comisiilor de specialitate din Senat și Camera Deputaților, ambele dominate de parlamentarii coaliției PSD-ALDE. Până la ora la care scriem acest material, aproape toate bugetele marilor ordonatori de credite au fost analizate și aprobate.
Mai mulți bani pentru ministerele care controlează majoritatea investițiilor făcute de stat și mai puțini bani pentru instituțiile care controlează sau sancționează felul în care statul face investițiile.
Astfel se poate rezuma, în câteva cuvinte, prima zi de audieri din cadrul procesului de analiză a bugetului pe 2017.
Sâmbătă și duminică, parlamentarii din comisiile de Buget Finanțe analizează și votează bugetele ordonatorilor de credite.
Așa cum a arătat Profit.ro, doar PNL a depus peste 300 de amendamente la proiectul de buget propus de Guvernul Grindeanu, însă acestea cad pe bandă rulantă, având în vedere că structura Parlamentului este formată, în majoritate absolută, din PSD și ALDE.
Până la această oră, bugetele ministerelor Dezvoltării Regionale și Fondurilor Europene, Economiei, Energiei, Mediului, Educației, Comunicațiilor, Internelor, Agriculturii, Culturii, Tineretului și Sportului, precum și cel al Ministerului Apărării Naționale au fost aprobate fără amendamente cu efecte financiare.
Până la urmă, inclusiv Ministerul Apărării Naționale a primit o sumă mai mare care atinge și cei 2% din Produsului Intern Brut, cerut de partenerii strategici ai României și promis de președintele Iohannis. Și bugetul Secretariatului General al Guvernului este în creștere, în ciuda celor 40 de amendamente care i-au fost dedicate.
Pe de altă parte, instituțiile care activează în zona controlului și siguranței naționale au primit bugete cu care nu sunt mulțumite.
Încă nu a fost analizat bugetul Direcției Naționale Anticorupție, însă Serviciul Român de Informații, Curtea de Conturi și Agenției Naționale de Integritate sunt mai mici decât în anii trecuți.
În cazul SRI, bugetul este mai mic cu aproape 10% decât anul trecut. “Întâmpinăm unele dificultăți, cam la fiecare titlu de cheltuieli, dar în mod deosebit la (...) active nefinanciare, unde ne confruntăm cu un deficit de 162 milioane și în principal nu putem continua programe pentru operaționalizarea capabilităților Centrului Național Cyberint, precum și începerea modernizării capabilităților balistice ale Brigăzii Antitero", au declarat reprezentanții SRI.
În cazul Curții de Conturi, președintele Nicolae Văcăroiu vorbește despre posibile concedieri, având în vedere că nu sunt suficienți bani de salarii, iar în cazul ANI, se pare că bugetul nu ajunge decât până în vară.
Bani mai mulți la Dezvoltare, principalul “servant” al clientelei din teritoriu, dar și Armata are 2% din PIB, în premieră
Unul dintre cele mai mari bugete l-a primit Ministerul Dezvoltării și Fondurilor Europene, principalul ordonator de credite către autoritățile administrative teritoriale. Practic, majoritatea consiliilor județene din țară depind de banii alocați de acest minister condus de Sevil Shhaideh, propunerea de premier refuzată de președintele Iohannis.
Dezvoltarea a primit 6,9 miliarde de lei. “Elementele princicipale ale bugetului sunt transferurile între unități ale administrației publice - 2,8 miliarde de lei, programele din fonduri externe nerambursabile pentru exercițiul 2007-2013 - 529.000 lei, programele pentru exercițiu 2014-2020 - 2,2 miliarde de lei - și cheltuielile privind ANL-uri - 101.000 lei”, a afirmat Sevill Shhaideh.
Comisiile de buget au adoptat și bugetele ministerelor Educației, Internelor și Economiei, fără a fi adoptate amendamente cu impact bugetar suplimentar.
În cazul ministerului de Interne, ministrul Carmen Dan a explicat că, deși bugetul este mai mic decât anul trecut, fondurile sunt suficiente pentru desfășurarea activității. Reducerea este provocată și de faptul că bugetul pe anul trecut a fost mărit pentru cele două runde de alegeri, locale și parlamentare.
Potrivit proiectului de buget, suma alocată MAI este cu 4,49% mai mică decât în anul precedent. Bugetul este de 11,3 miliarde lei.
În cazul ministerului Educației, a fost aprobat un amendament privind transferul a 2 milioane de lei, cu aprobarea Ministerului de Finanțe, pentru finanțarea unui centru de formare continuă în limbile minorităților naționale.
Educația are prevăzut un total de 25,02 miliarde de lei, dintre care 8,24 miliarde de lei reprezintă suma prevăzută pentru Ministerul Educației, 16,6 miliarde de lei sunt pentru bugetele locale, iar din această sumă, 14,04 miliarde de lei sunt de la bugetul de stat, sume defalcate din TVA.
Și bugetul ministerului Economiei a fost aprobat, fără suplimentări.
Ministerul Energiei are în acest an un buget de 466,9 milioane lei (-31,1% față de 2016, ca urmare a reducerii subvențiilor cu 72%).
"Bugetul Ministerului Energiei pe 2017 se prezintă astfel: de la bugetul statului cheltuieli totale 205,836 mii lei, buget venituri proprii prin programul național de investiții 261,043 mii lei. Un total de 466,879 mii lei. Acest buget a fost construit astfel încât să asigure activitatea Ministerului Energiei în cele trei mari direcții aflate în coordonarea acestuia, respectiv activitățile pe resurse minerale energetice, activitățile de petrol și gaze și activități energie electrică", a declarat, sâmbătă, Robert Tudorache, secretar de stat în ministerul de resort.
Bugetul Ministerului Apărării a fost aprobat și el fără amendamente, ministrul Gabriel Leș afirmând că banii alocați sunt suficienți pentru îndeplinirea tuturor angajamentelor asumate de România și este respectată ținta de 2%.
Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale are alocată în acest an de la bugetul de stat suma de 510,3 milioane lei, ]n cre;tere cu 1.830% față de nivelul din 2016, îmsă depinde de absorbția de fonduri europene, care cresc de 50 de ori.
Agricultura: 17 miliarde de la stat, doar 350 de milioane de lei din fonduri nerambursabile. Ministrul transporturilor are pe mână aproape 14 miliarde de lei și anunță că va “reanaliza” marile proiecte
Bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale este cel mai mare dintre ordonatorii de credit ai statului. Nici în 2017, Agricultura nu va obține, însă, cine știe ce avantaje de pe urma fondurilor euopene, după cum arată și bugetul.
Fondurile din bugetul de stat ale MADR reprezintă 17,036 miliarde de lei, finanțarea nerambursabilă a UE pentru programele POPAM și FEGA - 346,4 milioane de lei, iar veniturile proprii ale ministerului - 650.000 de lei.
Din bugetul de stat destinat finanțării, ajutoarele de stat acordate producătorilor agricoli, inclusiv renta viageră, reprezintă 2,35 miliarde de lei, cheltuielile de personal, întreținere și funcționare - 1,53 de miliarde de lei, iar cheltuielile destinate finanțării programelor din fonduri europene nerambursabile FEGA, FEADR și FEPAM - 13,13 miliarde de lei.
Principalele programe și măsuri susținute din buget sunt în număr de 13 și vizează asigurarea la timp a subvențiilor pentru agricultori, iar suma prevăzută este de 2,23 miliarde de lei, refacerea sistemului de irigații - 1,4 miliarde de lei, apă gratuită la stațiile de punere sub presiune - 90 de milioane de lei, dezvoltarea sistemului antigrindină și de creșterea precipitațiilor - 100 de milioane de lei, creșterea absorbției fondurilor europene - 3,7 miliarde de euro în 2017.
"Doresc să subliniez că pentru toate proiectele pe care le avem în programul de guvernare vor fi reanalizate toate termenele și am cerut CNAIR, CFR și Metrorex să îmi prezinte săptămânal grafice cu progresele fizice și financiare cu privire la implementarea acestor proiecte de transport. Pentru proiectele de infrastructură de transport pe care le-am asumat că vor fi finalizate până la sfârșitul anului, respectiv tronsoanele de autostradă Lugoj - Deva și tronsoanele 3 și 4 Sebeș - Turda, ca și pentru drumurile naționale și variantele de ocolire, aici sunt 273 de kilometri de drumuri naționale și 45 de kilometri de variante de ocolire - vom impune o monitorizare permanentă în teren pentru a preîntâmpina absolut orice fel de întârziere, o monitorizare la care voi participa atât eu personal, cât și toți colegii din subordine", a spus Răzvan Cuc, ministrul transporturilor, cu ocazia discuțiilor din Parlament.
Tot el afirmase, cu ocazia avizării sale ca ministru, că în timpul mandatului său se vor construi “zero kilometrii de autostradă”. Ministerul pe care în conduce avea alocați aproximativ 14 miliarde de lei, având al doilea buget după Agricultură.