Cheltuielile Administrației Prezidențiale și ale Serviciului Român de Informații (SRI) sunt diminuate în noua variantă a legii bugetului discutată vineri de guvern, în schimb Ministerul Apărării primește o majorare de peste 5 miliarde lei, atingând 2% din PIB.
Guvernul discută vineri o nouă variantă a legii bugetului, modificările neafectând nici indicatorii pe baza cărora a fost construit - creșterea PIB de 5,2% - și nici cheltuielile sau veniturile totale.
Însă bugetul Administrației Prezidențiale scade cu 5 milioane lei față de primul proiect, fiind stabilit la 41 milioane lei. În 2016, acesta a fost de 48,2 milioane lei.
SRI primește o ajustare de la 1,96 miliarde lei, în proiectul inițial, la 1,84 miliarde lei acum. Anul trecut serviciul a cheltuit 1,87 miliarde lei.
Ministerul Apărării are o alocare de 16,3 miliarde lei, însemnând 2% din PIB, după ce în prima formă a bugetului avea 11 miliarde lei, în ușoară scădere față de 2016.
Liviu Dragnea, liderul PSD a declarat că SRI și Administrația Prezidențială au primit, inițial, bugete mai mari decât se agrease în partid și a spus că ministrul Finanțelor Viorel Ștefan s-a dovedit moale la presiunile ordonatorilor de credite. Acesta a fost și unul dintre principalele motive care au dus la refacerea proiectului și reluarea discuțiilor în guvern. Președintele Klaus Iohannis s-a arătat și el nemulțumit de suma acordată Apărării, reamintind, într-o scrisoare adresată premierului, că e necesar un buget echivalent cu 2% din PIB pentru ca România să-și respecte angajamentele față de partenerii externi.
Bugetul ar urma să fie aprobat vineri de guvern și transmis Parlamentului pentru dezbateri și vot.