Afacerile Gothaer România au scăzut substanțial în 2019, pe o piață în creștere. La finele anului 2018, grupul german Gothaer anunța retragerea ordonată de pe piața românească

Afacerile Gothaer România au scăzut substanțial în 2019, pe o piață în creștere. La finele anului 2018, grupul german Gothaer anunța retragerea ordonată de pe piața românească
scris 17 apr 2020

Subscrierile din prime ale Gothaer România au scăzut cu 42% în 2019, la 90,2 milioane de lei, pe fondul implementării strategiei de redimensionare a business-ului și contrar creșterii de 13% a pieței locale de asigurări generale (exclusiv RCA), se arată într-un document al companiei analizat de Profit.ro. Scăderea activității de subscriere și depășirea nivelului planificat al ratelor daunei și costurilor au condus anul trecut la o pierdere de 18,3 milioane de lei, comparativ cu o estimare de 10 milioane de lei.

"După modificarea modelului de business în 2019, rata daunei brută în 2019 (pe toate liniile de afaceri) a scăzut de la 69,1% în 2018 la 51,6% în 2019, comparativ cu planul de 50,0%. Motivul principal este normalizarea ratei daunei pentru produsele agro și garanții (inclusiv datorită efectelor pozitive înregistrate în 2019 ca urmare a dosarelor de daună închise fără plată). Rata costurilor de 56,3% din 2019 a fost doar puțin mai mică decât cea din 2018 (57,6%), și mai mare decât cea planificată de 48,3%, cauzată de costuri extraordinare/cheltuieli mai mari ca urmare a plăților unice neplanificate și a costurilor de personal. Cheltuielile administrative depășesc cifrele planificate, deoarece pierderea netă rezultată din soluționarea definitivă a cazului AGI Capital Investments SRL este contabilizată tot la această categorie. Rata combinată totală de 108% din 2019 (comparativ cu o rată combinată de 127% în 2018 și cu o rată combinată de 98% planificată pentru 2019) reflectă aceste evoluții, generată și de abaterea negativă a ratei daunei brute pe produsul CASCO, care a urmat tendința pieței, cu 8,6% mai mare decât era planificat. Toate acestea se traduc printr-o pierdere netă în 2019 de 18,3 milioane lei, față de rezultatul planificat inițial pentru 2019 de 10,9 milioane lei", se arată în document.

Urmărește-ne și pe Google News
DOCUMENT Prețurile la polițele RCA - variații ușoare față de martie 2019. Viitoarele tarife pentru șoferi, în funcție de vârstă și mașină CITEȘTE ȘI DOCUMENT Prețurile la polițele RCA - variații ușoare față de martie 2019. Viitoarele tarife pentru șoferi, în funcție de vârstă și mașină
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Rezultatul tehnic net (pierdere) de 18,3 milioane de lei, în scădere de la 50,32 milioane de lei în 2018 este efectul cheltuielilor curente și rezervelor constituite la sfârșitul anului 2018 ca urmare a insolvenței CBL Insurance Limited, un reasigurător din Noua Zeelandă, precum și altor cheltuieli viitoare ale companie.

"Structura portofoliului prezintă un nivel mai scăzut al primelor pe toate liniile de afaceri în anul 2019 comparativ cu anul precedent, o linie de afaceri fiind închisă în 2019, iar cea mai mare scădere a fost înregistrată pe linia de afaceri CASCO. Totuși, ponderea Gothaer a asigurărilor auto reprezintă aproximativ jumătate din portofoliu - reflectând o cotă în linie cu ponderea asigurărilor auto de 49%, cât este pe piața asigurărilor generale din România. Principalele linii de activitate subscrise sunt Asigurări ale mijloacelor de transport (CASCO), aproximativ jumătate din portofoliu, menționat și mai sus, urmată de asigurări de incendiu și alte daune la proprietăți, care reprezintă aproximativ 25% din portofoliu, precum și alte linii de asigurări, cum ar fi: asigurări de răspundere generală, asigurări de călătorie, asigurări de accidente de persoane, asigurări de transport, asigurări maritime. Compania nu subscrie asigurări de răspundere auto obligatorii (RCA) și la începutul anului 2019 a decis să închidă linia de asigurări agricole. În cadrul anului 2019 a fost revizuită politica de subscriere pentru linia de business garanții", se mai arată în document.

Directorul de vânzări al City Insurance, numit în poziția de vicepreședinte Directorat CITEȘTE ȘI Directorul de vânzări al City Insurance, numit în poziția de vicepreședinte Directorat

La finele anului 2018, grupul german Gothaer anunța o "reașezare ordonată a activităților din România", într-o strategie ce urma să fie detaliată în primul trimestru al 2019. Asigurătorul, care în vara anului 2018 nega existența unor negocieri de vânzare a subsidiarei din România, spunând că o va sprijini în continuare pentru o creștere sănătoasă, arăta în decembrie 2018 că vrea să se concentreze pe piața din Germania, iar în România va continua să administreze doar polițele vechi, cât vor fi în vigoare, și eventualele daune ce vor apărea la acestea.

Ulterior, în martie 2019, grupul german Gothaer a anunțat o modificare a obiectivului strategiei cu privire la activitatea subsidiarei din România, în urma unei analize atente și operarea unor modificări în cadrul conducerii asigurătorului român, cu toate că, în 14 decembrie 2018, acționarii Gothaer România au decis continuarea activității societății în statut de run-off.

Grupul financiar german Gothaer a intrat pe piața din România în octombrie 2012, prin preluarea a 67% din capitalul social al Platinum Asigurări. Acțiunile au fost vândute de Constantin Toma, fost director general al Omniasig și președinte CA al companiei, și Efraim Naimer, membru CA. Ulterior, pachetul de acțiuni deținut de cei doi administratori a scăzut de la 33% la 17,7%, în urma infuziilor de capital realizate de Gothaer.

Portabilitatea în vreme de COVID-19: Martie aduce un minus, dar T1 e pe plus față de 2019. Grosul portărilor pe mobil s-a dus la RCS&RDS, urmat de grupul Telekom CITEȘTE ȘI Portabilitatea în vreme de COVID-19: Martie aduce un minus, dar T1 e pe plus față de 2019. Grosul portărilor pe mobil s-a dus la RCS&RDS, urmat de grupul Telekom

În februarie 2014, grupul german a anunțat că își va majora participația la subsidiara din România de la 82,3% la 100%, prin preluarea acțiunilor controlate de Toma și Naimer, care dețineau fiecare câte 8,85% din titluri.

Potrivit celor mai recente date publice disponibile, Gothaer România a consemnat în intervalul 2012 – 2018, pierderile cumulate ale asigurătorului au atins 220,9 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finanțelor Publice.

La finele anului 2019, asigurătorul avea un capital social de 84,79 milioane de lei, de la 80,894 milioane de lei și o primă de capital de 138,707 milioane de lei în decembrie 2018.

Cu aproape 200 de ani de experiență în asigurări, grupul german are 4,3 milioane de clienți și prime brute subscrise anuale de peste 4 miliarde euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
gothaer
subscrieri
pierdere