COVID-19 a tăiat din valoarea activelor pensiilor private obligatorii. La finele lunii martie, fondurile aveau mai puțini bani decât în noiembrie 2019

COVID-19 a tăiat din valoarea activelor pensiilor private obligatorii. La finele lunii martie, fondurile aveau mai puțini bani decât în noiembrie 2019
scris 15 apr 2020

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul 2) aveau active nete de 60,13 miliarde de lei la finele lunii martie a acestui an, nivel inferior valorii de la finele lunii noiembrie 2019, când s-a situat la 60,92 miliarde de lei, după un maxim de 63,02 miliarde de lei la 31 ianuarie, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) analizate de Profit.ro.

Cele mai sigure semnături electronice în contextul creșterii importanței tranzacțiilor la distanță CITEȘTE ȘI Cele mai sigure semnături electronice în contextul creșterii importanței tranzacțiilor la distanță
Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În martie, față de luna precedentă, activul net al celor 7 fonduri de pensii, unde sunt înscriși peste 7,5 milioane de contributori, a scăzut cu 4,3%, de la 62,82 miliarde de lei la 60,13 miliarde de lei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Metode eficiente de purificare a aerului – lampa catalitică, asul din mânecă care distruge moleculele poluante, nu le acoperă CITEȘTE ȘI Metode eficiente de purificare a aerului – lampa catalitică, asul din mânecă care distruge moleculele poluante, nu le acoperă

Practic, pe fondul căderii puternice a burselor financiare internaționale, mișcare provocată de declanșarea pandemiei de COVID-19, fondurile locale de pensii au pierdut luna trecută aproape 2,7 miliarde de lei din valoarea activului net, cu toate că în februarie și martie intrările (viramentele) au însumat aproape 1,6 miliarde de lei.

Cum e să lucrezi pentru companii din Silicon Valley – experiența personală a unui inginer software de la Gemini Solutions CITEȘTE ȘI Cum e să lucrezi pentru companii din Silicon Valley – experiența personală a unui inginer software de la Gemini Solutions

Această pierdere afectează însă un număr redus de clienți, respectiv pe cei care sunt în situația să iasă în prezent la pensie. Pentru ceilalți, revenirea burselor financiare va aduce în lunile următoare activul net la valorile înregistrate înainte de declanșarea pandemiei.

Banii fondurilor de pensii sunt plasați în depozite bancare - 2,57 miliarde de lei, titluri de stat - 38,88 miliarde de lei, obligațiuni municipale - 305,83 milioane de lei, obligațiuni corporatiste - 4,64 miliarde de lei, obligațiuni ale organismelor străine neguvernamentale - 1,27 miliarde de lei, acțiuni - 11,07 miliarde de lei, titluri de paricipare la fonduri mutuale - 1,59 miliarde de lei și  fonduri de marfuri și metale prețioase - 61,44 milioane de lei.

NN Pensii - scădere cu 7% a unității fondului de Pilon II în primul trimestru: 90% cauzată de căderea bursei, 10% de evoluția obligațiunilor CITEȘTE ȘI NN Pensii - scădere cu 7% a unității fondului de Pilon II în primul trimestru: 90% cauzată de căderea bursei, 10% de evoluția obligațiunilor

Cele mai mari fonduri Pilonul 2 sunt administrate de NN Pensii - 21,02 miliarde de lei, Allianz-Țiriac Pensii - 12,97 miliarde de lei și Metropolitan Life - 8,59 miliarde de lei.

În cazul fondurilor de pensii faculative (Pilonul 3), cele 10 fonduri aveau la finele lunii martie active nete de 2,37 miliarde de lei, comparativ cu 2,51 miliarde de lei în februarie și 2,54 miliarde de lei în ianuarie.

Cifra de la finele lunii precedente este inferioară nivelului consemnat în septembrie 2019, când fondurile aveau active de 2,41 miliarde de lei.

După valoarea activelor nete, primele trei fonduri sunt NN Optim - 1 miliard de lei, BCR Plus - 429,39 milioane de lei și AZT Moderato - 258,89 milioane de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
pensii
fonduri
active
covid-19