Administrația Trump, izolată după anunțarea retragerii din Acordul de la Paris, atacă Europa

Administrația Trump, izolată după anunțarea retragerii din Acordul de la Paris, atacă Europa
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 iun 2017

Administrația Trump - izolată pe scena internațională - și-a apărat retragerea din Acordul de la Paris de luptă împotriva modificărilor climatice și i-a atacat pe europeni, pe care-i acuză că au slăbit economia americană, dar și pe ”exageratorii climei”, relatează AFP.

Cele patru colțuri ale lumii au reacționat prompt, în sfera politică și economică, cu stupoare, furie și dezamăgire, după discursul președintelui Statelor Unite, care a anunțat abandonarea acestui text emblematic încheiat la sfârșitul lui 2015 de 195 de țări, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Însă această decizie a provocat, de asemenea, o adevărată bucurie în Statele Unite.

”Președintele a luat o decizie foarte curajoasă (...). Nu avem niciun motiv să ne scuzăm”, a declarat Scott Pruitt, administratorul Agenției pentru Protecția Mediului (EPA).

În timp ce țările europene se afișau cu China, ca noii purtători ai stindardului ”diplomației climatice”, Executivul american îi acuza că depun eforturi pe această temă cu scopul de a dăuna Statelor Unite.

”Motivul pentru care liderii europeni vor să rămânem în Acord este că ei știu că acest lucru va continua să ne țină în frâu economia”, a declarat Pruitt, denunțându-i totodată drept niște ”exageratori ai ai climei”.

Întrebat a n-a oară care este poziția celui de-al 45-lea președinte al Statelor Unite cu privire la încălzirea globală, purtătorul său de cuvânt Sean Spicer s-a eschivat.

”Nu am avut ocazia să pot această discuție cu el”, a răspuns el în fața unei săli de presă încremenite.

Restricțiile noi pentru laptop-uri pe avion ar lovi în traficul aerian, spun reprezentanții industriei CITEȘTE ȘI Restricțiile noi pentru laptop-uri pe avion ar lovi în traficul aerian, spun reprezentanții industriei

”POPORUL AMERICAN ANGAJAT”

De la New York și până în California, câteva zecii de orașe din Statele Unite au organizat imediat rezistența,

Fostul primar al New Yorkului Michael Bloomberg a lansat o coaliție care număra vineri seara 30 de primari, trei guvernatori, peste 80 de președinți de universități și peste 100 de întreprinderi.

Într-o întâlnire la Paris cu președintele francez Emmanuel Macron, Bloomberg a dat asigurări că angajamentele Statelor Unite vor fi respectate, în pofida opțiunilor lui Donald Trump.

”Nu vom permite Washingtonului să ne stea în cale, acesta este mesajul pe care cetățenii, întreprinderile și statele federale îl trimit astă seară”, a declarat Bloomberg alături de Macron și primarul Parisului Anne Hidalgo.

”Guvernul american poate că s-a retras din Acord, însă poporul american rămâne angajat față de el. Ne vom atinge obiectivele”, a promis el.

Miliardarul, al zecelea cel mai bogat om din lume potrivit Forbes, a anunțat că fundația sa, Bloomberg Philanthropies, va furniza Biroului ONU însărcinat cu lupta împotriva modificărilor climatice cele 15 milioane de dolari care reprezintă contribuția angajată de Statele Unite.

Obiectivul Statelor Unite, stabilit de administrația Obama, este o reducere de 26 până la 28% a emisiilor lor de gaze cu efect de seră până în 2025, față de nivelul din 2005.

Printr-o coincidență. summitul anual UE-China, organizat vineri la bruxelles, a oferit o tribună celor doi parteneri să-și anunțe sus și tare angajamentul comun.

”Astăzi, ne sporim cooperarea în (lupta împotriva) modificărilor climatice împreună cu China”, a dat asigurări președintele Consiliului European Donald Tusk la finalul întâlnirii.

”Parteneriatul nostru (cu China), astăzi, este mai important ca niciodată”, a subliniat președintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker.

China, mai discretă ca UE, s-a declarat însă pregătită să ”prețuiască rezultatul câștigat în mod clar” la Paris.

Alături de Beijing, Statele Unite ale lui Barack Obama au participat larg la succesul Acordului de la Paris, care vizează să oprească creșterea nivelului mediu al temperaturii mondiale ”sub” două grade Celsius față de cel din perioada preindustrială.

Retragerea americană din acest acord ar putea ”în cel mai rău scenariu” să se traducă printr-o creștere suplimentară cu 0,3 grade a temperaturii globale în secolul al XXI-lea, a apreciat ONU.

URGENȚA ACȚIUNII

În concertul condamnărilor, puține voci discordante s-au făcut auzite. Între ele se află și cea a președintelui rus Vladimir Putin, care nu a condamnat decizia omologului său american și care a pledat pentru o ”muncă comună” cu Statele Unite.

Într-un lung discurs, Donald Trump a afirmat joi că a venit vremea ca țara sa să părăsească Acordul de la Paris, exprimându-și totodată dorința să poată negocia un nou acord, o idee căreia europenii s-au opus categoric.

ONU, care supervizează Acordul, și-a exprimat o ”mare dezamăgire”. ”Nu putem să oprim acțiunea cu privire la (modificările) climatice”, odată ce încălzirea globală este de netegăduit, a notat secretarul general al ONU Antonio Guterres.

În opoziție față de președintele american care-și afișează voința de a susține energiile fosile în numele apărării locurilor de muncă, europenii, dar și Brazilia sau Noua Zeelandă, și-au reafirmat convingerea că tranziția energetică este un factor de creștere economică.

În Statele Unite, numeroase figuri ale lumii economice și-au exprimat la rândul lor dezamăgirea și au insistat asupra urgenței acțiunii în fața încălzirii globale.

Andrew Liveris, CEO-ul grupului agrochimic american Dow Chemical, care ateaptă undă verde în vederea fuzionării cu rivalul său DuPont, a declarat răspicat la CNBC că ”liderii nu pleacă de la masă, ei rămân”.

viewscnt
Afla mai multe despre
trump
acrord paris