Acțiunile marilor companii din zona euro, una dintre cele mai profitabile investiții în primul semestru

Acțiunile marilor companii din zona euro, una dintre cele mai profitabile investiții în primul semestru
scris 2 iul 2017

Cele mai mari burse din Uniunea Europeană (UE) au evoluat peste așteptări în primul semestru al acestui an, iar acțiunile marilor companii europene au fost una dintre cele mai bune investiții inclusiv pentru fondurile de investiții americane, în contextul în care tensiunile politice s-au redus, deflația a dispărut, iar riscul apariției unei crize în sistemul bancar s-a diminuat, potrivit Bloomberg.

Acțiunile marilor companii europene au fost evitate de investitori în cea mai mare parte a anului trecut și la începutul acestui an din cauze tensiunilor pe plan politic și economic. Însă, ele s-au dovedit a fi una dintre cele mai bune investiții în prima jumătate a lui 2017, în special pentru fondurile americane, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Bursa de la New York, la niveluri extreme la care nu a mai fost de la vârfurile pre-criză din anii 1929 și 2000. „Oamenii ar trebui să fie prudenți acum.” CITEȘTE ȘI Bursa de la New York, la niveluri extreme la care nu a mai fost de la vârfurile pre-criză din anii 1929 și 2000. „Oamenii ar trebui să fie prudenți acum.”

Indexul Euro Stoxx 50, al celor mai mari 50 de companii din UE, a crescut, în dolari, cu 13% în primele șase luni, pe când indexul S&P 500, al celor mai mari 500 de companii americane, a înregistrat un avans de doar 8%. La acest avans a contribuit și aprecierea monedei euro în raport cu dolarul, de 8,5% în perioada ianuarie-iunie.

Bursele din sudul Europei au crescut chiar și mai mult, în dolari. Astfel, bursa spaniolă (IBEX 35) și cea portugheză (PSI) au înregistrat un avans de peste 19%. Bursa italienească (FTSE MIB) a crescut cu 16%, iar cea grecească (ASE) cu 38%.

După pierderile înregistrate în 2015 și tensiunile acumulate în 2016, mulți investitori au devenit extrem de prudenți în raport cu bursele europene. Odată însă cu pierderile înregistrate în acest an de partidele populiste în Olanda și Franța, zona a redevenit atractivă.

În plus, problemele băncilor din Italia și Spania au fost rezolvate rapid și eficient până în prezent, cel puțin din punct de vedere al percepției investitorilor. Banca Italiei a finalizat un plan de salvare a băncii Monte dei Paschi cu până la 6,6 miliarde de euro, iar Intesa Sanpaolo, cea mai capitalizată bancă din Italia, va prelua activele bune ale Banca Popolare di Vicenza și Veneto Banca pentru un euro, cu condiția ca Guvernul italian să suporte costurile de închidere.

Drept urmare, fondurile de investiții din Europa au înregistrat intrări nete de capital de 2,4 miliarde de dolari numai în ultima săptămână a lunii iunie. Pe de altă parte, fondurile americane au înregistrat ieșiri de capital de 5,2 miliarde de dolari în aceeași perioadă, potrivit economiștilor Bank of America-Merrill Lynch, care citează date din raportul EPFR Global.

Spre deosebire de alți ani, piețele europene nu au dezamăgit investitorii în primele șase luni, iar companiile europene sunt așteptate să înregistreze un avans al profitului, în medie, cu 12%, față de aceeași perioadă a anului trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
actiuni companii