Cele două agenții spațiale încearcă să dezvolte împreună o tehnică de deviere a asteroizilor care ar putea într-o zi salva Pământul de la un impact catastrofal.
Reprezentanții agenției spațiale americane și cei ai agenției spațiale europene se vor întâlni săptămâna viitoare la Roma pentru a pune bazele programului Asteroid Impact Deflection Assessment.
AIDA pleacă de la ideea că traiectoria unui asteroid, eventual aflat în curs de ciocnire cu planeta noastră, ar putea fi modificată suficient pentru a evita impactul prin prăbușirea intenționată pe acesta a unei nave spațiale.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Teoria va fi testată pe unul din cei doi asteroizi Didymos, aflați între Terra și Marte. O navă spațială plasată în vecinătate va putea observa efectele ciocnirii mai bine decât stațiile de observare de pe Pământ.
Nava spațială ce va fi sacrificată, DART (Double Asteroid Impact Test) va fi furnizată de NASA. Aceasta urmează să fie lansată în 2021 și să se izbească în cel mai mic din cei doi asteroizi Didymos la o viteză de aproximativ 23.760 km/h.
Efectele impactului vor fi măsurate în timp real din apropiere de nava spațială italiană LICIACube. Trei ani mai târziu, ESA va lansa o probă care va studia în amănunt asteroidul vizat și va măsura, printre altele, noua masă a corpului ceresc și mărimea craterului creat în urma impactului.
Programul Asteroid Impact Deflection Assessment este considerat de oamenii de știință un prim pas în dezvoltarea unui sistem planetar de apărare împotriva asteroizilor care pot lovi Pământul.