Un studiu recent, arată potențialul enorm al fermelor de energie eoliană din Europa, ferme care ar putea într-o bună zi să atingă necesarul energetic pentru întreaga lume.
Sistemele de captare a energiei generate de vânt din Europa au potențialul de a produce de 100 de ori mai multă energie decât în prezent, se arată într-un studiu comun al universităților din Sussex și Aarhus.
În analiza care a luat în calcul toate fermele eoliene construite pe sol (nu și în largul mărilor și oceanelor) s-a calculat că doar bătrânul continent poate ajunge în 2050 se producă suficientă energie pentru toate continentele planetei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Dacă toate fermele eoliene actuale și-ar atinge potențialul maxim, acestea ar ajunge să producă în total 52.5 TW, adică 1 MW pentru fiecare 16 cetățeni europeni.
Autorii studiului susțin că acesta este atât de complet și bine documentat încât ar trebui folosit de autorități pe viitor pentru punerea la punct a strategiei de dezvoltare a fermelor eoliene.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că nu mai puțin de 46% din suprafața continentului poate fi folosită cu succes pentru găzduirea acestor ferme și producția eficientă de energie eoliană.
Întregul studiu a fost realizat pe baza tehnologiilor actuale și nu ia în calcul inevitabilele progrese care vor crește și mai mult eficiența în ceea ce privește captarea enegiei eoliene.
Autorii studiului au calculat că mai pot fi instalate peste 11 milioane de turbine pe o suprafața de cel puțin 5 milioane de kilometri pătrați. Energia generată astfel ar ajunge la 497 EJ.
Țările cu cel mai mare potențial în acest sens sunt Turcia, Rusia și Norvegia.