TeraPlast revine pe profit trimestrial, la nivelul semestrului 1 există o pierdere de circa un milion de lei: Condițiile de piață au fost la nivel nesatisfăcător de la finalul anului trecut, în linie cu așteptările

TeraPlast revine pe profit trimestrial, la nivelul semestrului 1 există o pierdere de circa un milion de lei: Condițiile de piață au fost la nivel nesatisfăcător de la finalul anului trecut, în linie cu așteptările
scris 25 iul 2023

Grupul TeraPlast a înregistrat în trimestrul al doilea revenirea în teritoriu pozitiv ca profit net, care în T2 a fost de 1,6 milioane de lei, după un rezultat nefavorabil din precedentele trei luni. La nivelul semestrului 1 există o pierdere de puțin sub un milion de lei (-998.000 lei).

Este înregistrat astfel un rezultat net negativ la nivelul semestrului 1, dar care s-a redus la mai puțin de un milion de lei ca urmare a dublării profitabilității diviziei de Instalații & Reciclare din T2/2023.

Urmărește-ne și pe Google News

Cifra de afaceri consolidată în S1 a fost de 320,5 milioane de lei, în scădere în termeni anuali, cu 14%. Se remarcă o îmbunătățire în termeni secvențiali a rezultatului cu o creștere trimestru/trimestru de 18%, sub influența factorilor sezonieri ai segmentului de Instalații. Scăderea a fost accentuată de o deflație a prețurilor în prima parte a anului față de aceeași perioadă a anului precedent datorată scăderii prețurilor materiilor prime.

SURPRIZĂ Cea mai mare farmacie online a Cehiei pleacă din România CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Cea mai mare farmacie online a Cehiei pleacă din România

Condițiile de piață au fost, conform companiei, la nivel nesatisfăcător de la finalul anului trecut, în linie cu așteptările. Așteptările grupului prevăd o creștere substanțială a cererii în semestrul al doilea al acestui an.

EBITDA la nivel de grup s-a situat la 23,2 milioane de lei, în scădere cu 35% față de S1/2022, pe fondul cererii limitate, dar și acest indicator a cunoscut o îmbunătățire în trimestrul al doilea. Cu toate acestea, se vede o diluare a efectului de bază și o accelerare a activității, superioară celei din perioada similară a anului trecut. Creșterea EBITDA în T2 față de T1 2023 a fost de 58% față de doar 29% în
intervalul corespunzător din 2022.

Diluarea efectului de bază este evidentă și în evoluția cantităților vândute. Dacă creșterea tonajelor vândute de la T1 la T2 2022 a fost de doar 5%, anul acesta, cantitatea totală de produse vândute a crescut de la 16.800 de tone în primul trimestru la 20.300 de tone în cel de-al doilea trimestru (+21%) ducând totalul pentru primele 6 luni ale acestui an la peste 37.000 de tone, ceea ce indică un trend favorabil pentru o evoluție în line cu prognozele făcute în bugetul pentru acest an.

Controlul costurilor și o bună gestionare a fluxurilor de producție s-au concretizat într-o ameliorare a performanțelor trimestriale, iar marja EBITDA a ajuns la finalul semestrului 1 la 7,3%. La nivel consolidat, se disting rezultatele diviziilor Instalații & Reciclare și Granule & Reciclare, care reprezintă nucleul Grupului în termeni de producție și profitabilitate.

Marja EBITDA a liniei de business Instalații & Reciclare a ajuns la un procent de două cifre, 10,2% în S1/2023, în timp ce Granule & Reciclare a avut marja EBITDA la un nivel de 9,5%. Segmentele Ambalaje flexibile și Ferestre & Uși evoluează mai lent din cauza contextului economic dificil, vizibil printr-o încetinire generală a cererii agregate, interne și externe. 

viewscnt
Afla mai multe despre
teraplast
profit