„Dacă eu am putut, băiat obișnuit, absolut oricine poate. Vă rog, faceți-o și voi!”, a declarat David Popovici la câteva minute după ce a câștigat medalia de aur în proba de 200 de metri liber de la Paris. VEZI MAI JOS IMAGINI DIN TIMPUL CURSEI
„Cine știe, orice e posibil la Jocurile Olimpice. Atât timp cât ai un culoar, ai o șansă. Mă bucur că am luptat până la ultimul metru”, a declarat David Popovici, întrebat dacă speră la o medalie și în proba de 100 de metri.
„Treaba încă nu s-a încheiat, însă bineînțeles că o să mă bucur. E o realizare imensă în primul rând pentru mine, mă bucur că țara m-a urmărit, tribuna este plină aici. Mă bucur că am asistat împreună la ceea ce am reușit. Mulțumesc!”, a mai adăugat campionul olimpic.
În urma cuceririi medaliei de aur la JO 2024, David Popovici va fi răsplătit de Comitetul Olimpic și Sportiv Român cu 140.000 de euro, potrivit spuselor Elisabetei Lipă, președinta Agenției Naționale pentru Sport
David Popovici a devenit primul bărbat înotător din România campion olimpic la natație.
El a câștigat în această seară, la mare luptă, la Jocurile Olimpice de la Paris, finala de 200 de metri liber.
A reușit să devină campion olimpic cu 2 sutimi de secundă: 1:44.72.
CITEȘTE ȘI VIDEO Fotbal: Ionuț Negoiță revine la Dinamo ca sponsor, fără intenția de a prelua acțiuniRomânul a terminat cu 1:44.72, iar în spatele său au fost britanicul Richards Matthew cu 1:44.74 și americanul Hobson Luke cu 1:44.79.
Popovici a câștigat după o cursă inteligentă, în care și-a dozat efortul și a stat pe locurile 3-4 aproape întreaga cursă, accelerând puternic la ultima tură de bazin.
CITEȘTE ȘI FOTO Cum a rămas vestiarul tricolorilor după meciul din optimile CE 2024 cu Țările de Jos: România a fost aici! Bilet lăsat pentru organizatori, în română și germanăEl își adjudecase și cel mai bun culoar în finală, obținând cel mai bun timp în semifinală.
David Popovici a adus astfel a patra medalie de aur, a zecea în total pentru România la înot, în istoria Jocurilor Olimpice. Celelalte trei medalii de aur au fost câștigate de Diana Mocanu (2000) și Camelia Potec (2006).
Prima medalie obținută de înotul românesc a fost adusă de Anca Pătrășcoiu la JO de la Los Angeles-1984. Ea a câștigat medalia de bronz în proba de 200 spate.
CITEȘTE ȘI Muncitori români "la negru" pe șantierul legendarului stadion Camp Nou din BarcelonaLa patru ani, JO Olimpice de la Seul, Noemi Lung ia câștigat argintul la 400 metri mixt și bronz la 200 metri mixt.
La Sydney, în 2000, Diana Mocanu a câștigat medaliile de aur la 100 și 200 metri mixt, iar Beatrice Câșlaru a obținut argintul la 200 metri mixt și bronzul la 400 metri mixt.
CITEȘTE ȘI FOTO&VIDEO Alături de cine a devenit Rivaldo acționar la Farul Constanța al lui HagiCamelia Potec este ultima campioană olimpică a României, ea impunându-se la Atena în proba de 200 liber.
Răzvan Florea este primul medaliat din istoria înotului masculin românesc, el câștigând bronzul la 200 metri spate, la Atena, în 2004.
David Popovici s-a născut în București, la 15 septembrie 2004, are 1.90 metri și 80 de kilograme și a început înotul la vârsta de patru ani, la bazinul „Lia Manoliu“, la recomandarea unui medic ortoped pentru a corecta scolioza aflată în stadiu incipient.
CITEȘTE ȘI Ciprian Marica își lansează propria Academie de Fotbal, cu un model construit alaturi de Gheorghe Hagi și Eduard WagnerLa vârsta de 9 ani a început să se antreneze la Aqua Team București, cu Adrian Rădulescu, fost înotător, doctor în performanță atletică, specializat în înot.
În 2022, David Popovici a avut un an fantastic, cu 13 medalii cucerite la cele patru mari competiții la care a participat. Dintre acestea, 11 au fost de aur.
Elevul antrenorului Adrian Rădulescu a uimit lumea natației cu ”dubla de aur” realizată în probele de 100 și 200 m liber la Mondialul de seniori, Europeanul de juniori, Europeanul de seniori și Mondialul de juniori.
În 2023 nu a reușit să-și apere titlurile mondiale la 100 metri liber și 200 metri liber, dar și-a asigurat calificarea pentru Jocurile de la Paris.
În acest an, el a câștigat titlurile europene la 200 metri liber și 100 metri liber.
El este student la Facultatea de Psihologie din București, dar și-a întrerupt anul de studiu pentru a se pregăti pentru Jocurile Olimpice.
Idolii săi în natație sunt Michael Phelps și Ian Thorpe.
Inquam Photos / Colette Rochefort
Inquam Photos / Colette Rochefort
Inquam Photos / Colette Rochefort
Inquam Photos / Colette Rochefort
Inquam Photos / Colette Rochefort
Inquam Photos / Colette Rochefort
Inquam Photos / Colette Rochefort
Inquam Photos / Colette Rochefort
Inquam Photos / Colette Rochefort