Vânzările de viniluri au atins un record în Marea Britanie, în 2016, în ultimii 25 de ani, ca urmare a dispariției unor artiști celebri, depășind cifra cheltuielilor pentru muzica în format digital, informează The Guardian.
Peste 3,2 milioane de LP-uri au fost vândute anul trecut în format vinil, ceea ce semnifică o creștere cu 53% față de anul precedent și cel mai mare număr de unități din 1991, când albumul ”Stars” al trupei Simply Red era cel mai bine vândut, scrie News.ro.
În plus, scriu jurnaliștii britanici, 2016 a fost anul în care în Marea Britanie s-au cheltuit mai mulți bani pentru discuri decât pentru muzica în frmat digital.
Moartea mai multor muzicieni importanți a fost un element important în privința acestei creșteri. Oamenii au investit în viniluri ca amintiri. După deces, David Bowie a devenit cel mai bine vândut muzician pe vinil în 2016, cu cinci albume care au ajuns post-mortem în top 30.
Albumul său ”Blackstar”, ultimul lansat de artist, a fost cel mai popular în vâzări pe parcursul anului, în timp ce ”The Rise And Fall Of Ziggy Stardust”, ”Hunky Dory”, ”Nothing Has Changed” și ”Changesonebowie” i-au urmat între cele mai populare LP-uri.
Statisticile, realizate de BPI (British Phonographic Industry), arată că 2016 a fost al nouălea an consecutiv când vânzările de viniluri s-au aflat în creștere, mulțumită unor evenimente ca Record Store Day, care a devenit un fenomen național, și a creșterii numărului de magazine care vând discuri. Supermarketuri precum Tesco vând viniluri, iar HMV și Rough Trade au mărit spațiile pentru comercializarea acestor bunuri.
Cel puțin 30 de albume s-au vândut în 10.000 de copii, în 2016, spre deosebire de 2007, când downloadul preluase conducerea, iar în Marea Britanie s-au vândut, în total, doar 200.000 de viniluri.
”Oamenii mai în vârstă se întorc la viniluri, dar cred că și generațiile tinere le descoperă”, a declarat Vanessa Higgins, CEO al Regent Street Records și Gold Bar Records și membru independent al Consiliului BPI.
”Lumea crede că cei din generația millennials ascultă doar online, dar, de fapt, cred că anul acesta vom vedea o creștere, odată ce tinerii încă își doresc ceva tangibil și real și aici viilul preia rolul pe care l-a avut CD-ul”, a adăugat ea.
Ea a mai afirmat că moda streamingului - care a urcat cu 500% din 2013, la 45 de miliarde de descărcări în 2016 - a făcut ca oamenii să se întoarcă la deținerea efectivă a muzicii, după ce mai mulți ani onlineul a ajutat la descoperirea de artiști.
”Ce cred că vom vedea anul acesta vor fi artiștii mai mici și case de discuri independente care vor începe să aibă beneficii de pe urma vinilurilor, pentru că tot mai multe tipuri de iubitori de muzică sunt dispuși să cumpere”, a adăugat ea.
Higgins a prezis că descărcările digitale vor dispărea cu totul în următorii ani, după ce au devenit redundante.
În timp ce vânzările de viniluri reprezintă 5% din piața albumelor, ele au redevenit importante surse de venit pentru casele de discuri și muzicieni.
Creșterea vânzărilor de discuri este parte dintr-un schimb mai mare în industria muzicală. În decembrie, Warner Music a raportat cel mai mare profit din ultimii 8 ani, din care 1 miliard de dolari au însemnat streaming. În replică, vânzările de CD-uri au scăzut la 10%, anul trecut.