Teatrul Național București obține anual 1,5 milioane de euro din vânzarea de bilete și 4,5 milioane de euro de la Guvern

Teatrul Național București obține anual 1,5 milioane de euro din vânzarea de bilete și 4,5 milioane de euro de la Guvern

Sursa foto: Profit.ro / Laszlo Raduly

scris 29 mar 2016

Teatrul Național ”I.L. Caragiale” din București (TNB) obține anual 1,5 milioane de euro din vânzarea de bilete și 4,5 milioane de euro de la Guvern, bani din care sunt asigurate o parte din proiectele artistice și întreținerea clădiririi, potrivit consultantului artistic al instituției, Ionuț Corpaci.

”Bugetul anual al Teatrului Național este de 6 milioane de euro. Din acești bani, 3 milioane se duc pe salariile celor 480 de angajați, 2 milioane pe întreținerea clădirii anual, iar 1 milion sunt destinați proiectelor artistice, premierelor”, a spus luni, Ionuț Corpaci, consultant artistic al TNB din 2003 și ghid prin culisele și noile săli ale TNB, scrie News.ro

Urmărește-ne și pe Google News

De unde vin banii? ”Suma de 4,5 milioane de euro este asigurată de Guvernul României prin Ministerul Culturii, iar 1,5 milioane de euro, din vânzarea de bilete”, a răspuns consultantul, în timpul unui tur ghidat al teatrului.

”Din ce vindem, ne asigurăm proiectul artistic, iar 500.000 de euro merg și pentru întreținerea clădirii. Politica statului român, în materie de teatru, este să subvenționeze prețul biletelor, nu să subvenționeze teatrul. Statul ține la un nivel rezonabil prețul biletului, în așa fel încât noi să avem 200.000 de spectatori anual. Dacă nu am avea subvenție de la minister, prețul real al biletului ar trebui să fie de 200 de lei. Dacă fac prețul atât, nu am mai avea atâția spectatori, pentru că publicul nu-și permite. Subvenția ține prețul redus”, au fost precizările lui Ionuț Corpaci.

Prețul biletelor pentru un spectacol al TNB pornește de la aproximativ 20 de lei și poate depăși suma de 100 de lei, în funcție de sală, de locul ocupat și de producția artistică.

România este singura țară din sud-estul Europei care încă finanțează teatrele, a mai menționat consultantul.

”Am rămas singura țară din sud-estul Europei care finanțează 60 de teatre. Ceilalți și-au luat mâna de pe teatrele de provincie și ele au devenit altceva. Acum încearcă să le ia înapoi, dar e greu. S-a întâmplat asta pentru că a fost o încercare de tranziție către un teatru, să-i spunem, comercial, independent, privat, dar în momentul în care s-a pus problema, pe vremea ministeriatului lui Ion Caramitru, în 1996, ca teatrul să nu mai fie finanțat de stat, majoritatea a spus atunci «nu, e mai bine așa». Și au avut dreptate”, a completat reprezentantul TNB.

”În 1987, când Teatrul Național a avut 1.017  de spectacole jucate în trei săli eram 660 de salariați, 130 de actori și restul personal tehnic. Acum suntem 60 de actori, la șase săli, și 110 tehnicieni”, a mai spus Ionuț Corpaci.

Salariile în instituțiile teatrale de stat pornesc de la 1.000 de lei și ajung până la 4.000 de lei. ”Totul e aici. Meseria de om de teatru e vocațională și reziști cât poți, până te însori”, a glumit ghidul.

Teatrul Național ”I.L. Caragiale” din București are, în prezent, 480 de angajați, 40 de spectacole în repertoriu, iar anul trecut s-au jucat 759 de reprezentații. 

viewscnt
Afla mai multe despre
teatrul nationa bucuresti
ionut corpaci.