Proiectul de hotărâre privind interzicerea folosirii animalelor în circuri și expoziții, aprobat de CGMB; fac excepție caii, câinii, porumbeii, papagalii și animalele folosite în delfinarii sau acvarii

Proiectul de hotărâre privind interzicerea folosirii animalelor în circuri și expoziții, aprobat de CGMB; fac excepție caii, câinii, porumbeii, papagalii și animalele folosite în delfinarii sau acvarii
scris 27 apr 2017

Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a aprobat proiectul de hotărâre privind interzicerea folosirii animalelor sălbatice și domestice în circuri și expoziții, excepție de la proiect făcând caii, câinii, porumbeii, papagalii și animalele folosite în delfinarii sau acvarii. Municipalitatea argumentează că animalele folosite în circuri și expoziții suferă și sunt predispuse unor probleme de sănătate, întrucât numerele pe care acestea le prezintă "necesită tehnici extreme de constrângere fizică”, precum înfometarea și utilizarea de bice, bare metalice și șocuri electrice.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 37 de voturi „pentru” și un vot „împotrivă”.

Urmărește-ne și pe Google News

La articolul 1 din proiectul de hotărâre privind interzicerea folosirii animalelor în circuri și expoziții, municipalitea se referă la animalele "aparținând subîncregăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură”, însă din expunerea de motive reiese că este vorba doar de animalele sălbatice.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

După articolul 1, a fost introdus articolul 2, fiind un amendament propus de președintele de ședință, Orlando Culea și aprobat de consilierii generali. Astfel, de la prevederile articolului 1 din proiectul de hotărâre fac excepție: caii, câinii, porumbeii, papagalii și animalele folosite în delfinarii sau acvarii.

Un alt amendament a fost propus de Lucian Iliescu, consilier PMP, care susține că „circul fără animale nu este nimic.

„Interzicerea folosirii animalelor în circuri nu a fost foarte bine primită de către copii și de către cei cărora le place circul. Aș dori, peste amendamentul dumneavoastră, să ne gândim și să aducem o virgulă și pentru alte animale domestice. Dacă nu, haideți să le enumerăm. Eu aș propune pisici, cămile, lame, acele căprițe iordaniene. Circ fără animale nu este nimic. Vorbim despre animale domestice, nu sălbatice”, a declarat Lucian Iliescu.

Matei Țugui, din parte grupului USR, a propus, la rândul său, un amendament care prevede „interzicerea oricărei forme de publicitate pe teritoriul municipiului București care promovează vizual și audio spectacole de circ ce au în program dresuri de animale, chiar dacă aceste spectacole urmează să se desfășoare oriunde altundeva în afara administrației municipiului București”.

Amendamentele propuse de consilierii USR și PMP au fost automat respinse, scrie News.ro.

În expunerea de motive a proiectului aprobat în ședința CGMB se arată că "spațiile în cuștile și țarcurile de circ și de expoziții nu pot acoperi necesitățile acestor specii care parcurg distanțe mari în libertate sau care trăiesc în grupuri extinse în sălbăticie. (...) Cele mai afectate sunt felinele mari, precum leii și tigrii”.

Filmul ”Furios și iute 8” a debutat pe primul loc în box office-ul românesc, cu încasări de peste 7 milioane de lei CITEȘTE ȘI Filmul ”Furios și iute 8” a debutat pe primul loc în box office-ul românesc, cu încasări de peste 7 milioane de lei

Municipalitatea își argumentează propunerea pe de-o parte pentru că se folosesc bice, bare metalice și șocuri electrice pentru ca animalele din circuri să facă diverse trucuri pentru spectacole, fiind astfel predispuse la probleme de sănătate și de comportament, iar pe de altă parte pentru că circurile nu asigură facilități pentru bunăstarea animalelor, existând inclusiv restricții de hrană și apă, de mișcare, dar și de interacțiune.

"Utilizarea de instalații pliabile, improvizate și temporare în circurile ambulante crește riscul ca animalele să evadeze, putând afecta grav lucrătorii și publicul. Animalele din circuri prezintă un risc suplimentar pentru siguranța publică, deoarece acestea au instincte sălbatice și nevoi care au demonstrat lipsa de predictibilitate”, se mai arată în expunerea de motive.

Inițiatorii proiectului susțin că deținerea animalelor în circuri nu este justificată nici etic, nici educațional și nici din punctul de vedere al protecției animalelor, fiind „imposibil ca circurile să ofere animalelor condiții de viață corespunzătoare nevoilor lor native”.

Un alt argument invocat se referă la publicul format în majoritate din copii mici, care ar putea primi mesaje greșite sau periculoase din spectacol, precum violența, cruzimea, teama de bici, executarea unor acțiuni la comandă, urmărind imagini cu impact emoțional.

Municipalitea arată că la baza propunerii stau inclusiv măsurile luate în mai multe state membre ale Uniunii Europene, dar și în America de Nord, Centrală și de Sud, precum și în Australia și Asia, unde a fost interzisă complet sau parțial utilizarea animalelor sălbatice sau a animalelor de orice fel în circuri, spectacole și expoziții.

La proiectul de hotărâre sunt atașate și punctele de vedere ale Federației Naționale Felinologice Române și al Societății Ilpan Jr, organizatorul evenimentului PetExpo, care susțin că proiectul de hotărâre, în forma în care se află, poate crea confuzie la nivel de interpretare a textului, afectând, astfel, organizarea tuturor expozițiilor și altor evenimente cu animale domestice.

"Pe teritoriul municipiului București se organizează periodic competiții, expoziții, atât naționale, cât și internaționale, canine, feline, cabaline etc. Aceste manifestări au atât o latură  competițională, cât și una de informare și educare a publicului și nu încalcă în niciun fel prevederile Legii 205/2004 privind protecția animalelor. Ele reprezintă concursuri de frumusețe la care participă animale microcipate, înregistrate în asociații, federații naționale și internaționale, care pe durata evenimentului sunt evaluate de arbitri, beneficiază de hrană și apă, precum și de asistență veterinară, nefiind supuse la niciun fel de suferințe fizice sau psihice”, susține Federația Națională Felinologică Română.

La rândul său, organizatorul evenimentului PetExpo, care se desfășoară de nouă ani în București, arată că acest eveniment este dedicat exclusiv bunăstării animalelor, iar acestea nu sunt supuse neplăcerilor sau chinurilor. Mai mult, susține organizatorul, în fiecare an, în cadrul PetExpo, au loc adopții.

Cele două asociații au propus modificarea articolul 1 din proiectul de hotărâre prin introducerea sintagmei "animale sălbatice, indiferent de gradul lor de îmblânzire”, precum și exceptarea de la proiect a expozițiilor, spectacolelor sau a altor evenimente la care participă animale de companie însoțite de stăpânii lor.

La sfârșitul lunii ianuarie, CGMB a aprobat în unanimitate un alt proiect prin care dresura de animale a fost eliminată din obiectul de activitate al Circului Globus.

Potrivit hotărârii adoptate în 30 ianuarie de CGMB, din Regulamentul de organizare și funcționare al Circ&Variete Globus au fost eliminați termenii "dresură" și "turul menajeriei".

Animalele aflate în responsabilitatea Circ&Variete Globus București vor fi relocate, în baza unui protocol încheiat între această instituție și Fundația Vier Pfoten, în termen de cel mult șase luni de la data intrării în vigoare a hotărârii. Administrația circului este obligată să asigure animalelor condițiile de bunăstare în cele șase luni.

Proiectul a fost propus după ce, în 12 ianuarie, 11 animale, între care doi tigri, au murit, în urma unui incendiu la un adăpost al Circului Globus. Pompierii au reușit să salveze atunci alte peste 20 de animale, între care tigri, cămile și ponei.

În martie 2016, Fundația Vier Pfoten reclama că un elefant și un hipopotam ai circului ambulant Americano Vargas sunt ținuți în parcarea unui hipermarket din Capitală, în stare deplorabilă, acestea fiind printre animalele folosite de fostul primar Radu Mazăre, în 2014, în timpul carnavalului de la Mamaia.

Organizația pentru protecția animalelor a făcut atunci o sesizare la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, solicitând să facă un control la circul ambulant.

Tot atunci, organizația a relansat campania “Stop It! Fără animale sălbatice în circuri”, având ca principal scop adoptarea legii care să interzică reprezentațiile cu animale sălbatice pe teritoriul României.

viewscnt
Afla mai multe despre
interzicerea folosirii animalelor in circuri
primarie