Folosirea animalelor sălbatice în spectacole de circ ar putea fi interzisă în toată țara, dacă un proiect de lege va fi adoptat de Parlament în forma agreată de comisia pentru agricultură și silvicultură. Propunerea legislativă vine după ce dresura de animale a fost eliminată din obiectul de activitate al Circului Globus, potrivit unei hotărâri a Consiliului General al Municipiului București (CGMB).
Deputații din comisia pentru agricultură și silvicultură au adoptat, marți, un raport preliminar la un proiect de lege care stabilește că este interzisă folosirea animalelor sălbatice, fie ele capturate în natură, fie născute în captivitate, în specatcole de circ și în orice alt tip de specatcol ori expoziție.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Proiectul de lege fusese respins de Senat în 2015, în condițiile în care Guvernul Ponta, în opinia transmisă Parlamentului, susținea că nu pot fi eliminate în totalitate animalele sălbatice din circuri, iar Guvernul Cioloș s-a opus proiectului.
Raportul comisiei de agricultură și silvicultură este însă favorabil adoptării interdiciției, deși este doar preliminar, iar raportul final va fi întocmit împreună cu comisia juridică.
Deputații au admis, cu prilejul întocmirii acestui raport preliminar, o serie de excepții de la interdicția generală cuprinsă în proiect.
Astfel, vor putea fi folosiți în continuare în spectacole caii, câinii, unele specii de păsări exotice și animalele foslosite în delfinarii, acvarii, concursuri, târguri, competiții și expoziții de profil.
Deputații discută totodată de stabilirea unei perioade de un an și jumătate până la aplicarea acestor noi reguli.
CITEȘTE ȘI TABEL Viitoarele salarii ale medicilor, profesorilor, magistraților și polițiștilorPotrivit unei hotărârii adoptate în ianuarie de CGMB, din Regulamentul de organizare și funcționare al Circ&Variete Globus au fost eliminați termenii "dresură" și "turul menajeriei".
"Animalele aflate în responsabilitatea Circ&Variete Globus București vor fi relocate, în baza unui protocol încheiat între această instituție publică și Fundația Vier Pfoten, în termen de cel mult șase luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri", a fost stabilit de autoritățile locale din Capitală.
În expunerea de motive pentru interzicerea animalelor la circ se arată că există studii de specialitate care susțin cu argumente științifice că, în spectacolele de circ, animalele sălbatice folosite sunt supuse unor rele tratamente, incompatibile cu necesitățile și mediul natural al speciilor lor, împrejurări care de cele mai multe ori conduc la comportament agresiv, multă suferință și chiar decesul prematur al acestora.
Decizia a venit după ce unsprezece animale, între care doi tigri, au murit în 12 ianuarie, în urma unui incendiu la un adăpost al Circului Globus, pompierii reușind să salveze alte peste 20 de animale, între care tigri, cămile și ponei.