Printre clienții Wyscout se numără și Federația Română de Fotbal (FRF). Interesant este că, dintre cluburile de fotbal din România, numai unul singur a apelat la platforma Wyscout, și anume Petrolul Ploiești. Perioadele de transferuri în fotbalul internațional fac deliciul fanilor, însă sunt extrem de epuizante pentru managerii și antrenorii cluburilor.
Oficialii cluburilor mici se bucură de obicei la închiderea perioadelor de transfer, pe motiv că nu le mai pleacă jucători la cluburile mari. Oficialii giganților fotbalistici, în schimb, răsuflă ușurați că nu vor mai fi nevoiți să efectueze un calcul cost-beneficiu într-un domeniu în care subiectivitatea este la ea acasă. Un jucător care a costat mai multe zeci de milioane de euro se poate demonstra o investiție proastă, în timp ce unul, de câteva zeci de mii, poate fi cea mai bună investiție din istoria clubului. Pentru a lua cea mai bună decizie, de obicei, cluburile angajează zeci de căutători de talente, care se deplasează în întreaga lume, pentru a viziona la lucru diferiți jucători.
Din fericire, în ultimul timp, sarcina oficialilor, fie că sunt ei directori executivi, scouter-i (căutători de talente) sau antrenori, a fost ușurată de apariția fie a unor site-uri de specialitate care monitorizează performanțele a mii de fotbaliști, precum Opta Sports, fie a unor jocuri precum Football Manager, care notează, de multe ori realist, zeci de mii de fotbaliști din întreaga lume, pe diferite aptitudini și calități, fizice, psihice sau referitoare la spiritul de echipă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Dezavantajul acestora este însă acela că oficialii cluburilor nu îi pot vedea la lucru pe jucători. Însă acest inconvenient a fost rezolvat de Wyscout, o platformă video și de socializare care a schimbat modul în care s-au efectuat transferurile de jucători în ultimii zece ani.
273.000 de jucători monitorizați
Wyscout oferă analize video extrem de amănunțite și statistici detaliate despre 273.000 de jucători legitimați la 30.000 de echipe din peste 80 de țări. Wyscout beneficiază de o echipă de 200 de analiști care procesează este 1.300 de meciuri pe săptămână. Baza de date Wyscout este folosită contra cost de majoritatea cluburilor importante de fotbal, printre cei mai activi clienți ai platformei numărându-se Bayern Munchen, Barcelona, Manchester United și Arsenal.
Platforma permite interacțiunea dintre cluburi și agenții de jucători în vederea stabilirii datelor posibilelor tranzacții. Cea mai recentă creație a Wyscout este un forum online de recrutare, descris de utilizatori ca “versiunea fotbalistică a speed-dating-ului”, unde fiecare participant, agent sau reprezentant al cluburilor, are la dispoziție câteva minute să discute cu fiecare dintre ceilalți participanți de pe forum.
Petrolul Ploiești și FRF sunt singuri clienți Wyscout din România
Printre clienții Wyscout se numără și Federația Română de Fotbal (FRF). Interesant este că dintre cluburile de fotbal din România, numai unul singur a apelat la platforma Wyscout, și anume Petrolul Ploiești, celelalte cluburi preferând probabil o abordare mai tradițională. Prețul unui abonament este unul variat, în funcție de numărul de jucători și campionate monitorizate, începând de la 10 euro pe lună până la 690 de euro pe lună.
Cea mai numeroasă comunitate fotbalistică din întreaga lume, după FIFA
Wyscount a fost creat în 2008 de un antreprenor din orașul italian Chiavari, de lângă Genoa, Matteo Campodonico. “Mi-a venit această idee care urma să schimbe lumea fotbalului într-o noapte. Ziua următoare m-am dus la birou și am decis să o încerc. Am cumpărat o cameră video și un PC dotat cu Windows Movie Maker și am început să înregistrez meciurile echipelor locale. Îmi amintesc că atunci când am fost să cumpăr un trepied, nu mi-au mai rămas bani de DVD-uri sau de casete video”, a declarat Campodonico, pentru Skysports.
În primă fază a fost o inițiativă locală, fondatorul Wyscouts intenționând să ajute fotbalul italian care pierdea teren în fața celui din Anglia sau Spania. Nu mică i-a fost surpriza să constate că de inițiativa sa s-au arătat interesate cluburi din întreaga lume. “La această oră, suntem, cea mai numeroasă comunitate fotbalistică din întreaga lume, după FIFA”, susține fondatorul și actualul CEO al companiei.
Federico Bernardeschi și Jonathan Calleri: pariurile CEO-ului Wyscout
Campodonico nu se ferește să numească și două dintre viitoarele vedete ale fotbalului mondial, pe baza înregistrărilor și datelor procesate de Wyscout: extrema de 21 de ani a Fiorentinei Federico Bernardeschi și atacantul de 22 de ani al argentinienilor de la Boca Juniors, Jonathan Calleri.
CITEȘTE ȘI Clasamentul celor mai bogate cluburi de fotbal din lume - bulversat de noile contracte TV din Spania și AngliaCampodonico susține că nu a fost de loc surprins, ca mai toată lumea fotbalistică, de prețul de peste 50 de milioane de lire sterline plătit de Manchester United pe adolescentul celor de la Monaco, Anthony Martial. “În ultima parte a sezonului trecut, Martial a avut unele dintre cele mai bune performanțe între jucătorii din Europa”, a explicat acesta.
Wyscout este unul dintre rarele exemple de afaceri de succes pornite cu o investiție de aproape zero euro. “Sunt mândru ce ce am realizat pornind de la zero. Investiția inițială a fost mai mică de 1000 de euro și aveam zero contacte în lumea fotbalului. Astăzi, avem analiști care sunt foști antrenori și fotbaliști celebri”, susține fondatorul Wyscout, pe care îl așteaptă o lună extrem de tumultuoasă, cea a perioadei de transferuri de iarnă din întreaga lume.