JTI și-a majorat capitalul pentru a respecta o directivă UE care trebuia să intre în vigoare vineri

JTI și-a majorat capitalul pentru a respecta o directivă UE care trebuia să intre în vigoare vineri
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 19 mai 2016

Directiva UE care modifică avertismentele de pe pachetele de tutun și care ar fi trebuit să fie implementată în legislația națională pentru a intra în vigoare mâine, 20 mai, provoacă bătăi de cap companiilor din domeniu. Una dintre acestea, JT International Manufacturing SA, a fost nevoită să-și majoreze capitalul social cu aproximativ 100 de milioane de lei. Potrivit reprezentanților companiei, “majorarea are legătură și cu nevoia de a acoperi cheltuieli de capital din 2016, pentru achiziționarea de echipamente de producție, precum și cheltuieli legate de transpunerea directivei”.

Capitalul social al JT International Manufacturing SA a fost majorat de la 153,384 milioane de lei la 253,383 milioane de lei, diferența de aproximativ 100 de milioane reprezentând aport în numerar. La majorarea de capital au participat doar doi din cei trei acționari ai JTI Manufacturing: JT International Holding BV, cu aproape 70 milioane lei, și JT International - S.A., cu aproape 30 milioane lei. În urma majorării de capital, JT International Holding BV și-a majorat cota de participare la beneficii și pierderi de la 3% la 29,4%, iar JT International - S.A. și-a păstrat cota inițială de 30%. Celălalt acționar, care n-a participat la majorarea de capital, JT International Holdoing III B.V. și-a diminuat participația, de la 67% la 40,6%.

Urmărește-ne și pe Google News

Noile particpații sunt prevăzute într-o hotărâre AGA adoptată pe 26 aprilie, menită a rectifica erorile de calcul ale capitalului social rezultat în urma operațiunilor de majorare a capitalului social, realizate în baza unei alte AGA, din februarie 2016.

Decizia de majorare a capitalului social a fost luată în urma unui mesaj ferm primit de la Guvern

Capitalul social al JT International Manufacturing SA a fost modificat pe data de 4 februarie 2016, la numai o zi după ce guvernul a transmis producătorilor de tutun, un mesaj ferm, că nu amână Directiva UE.

"Guvernul nu ia în calcul prorogarea acestui termen de 20 mai. Proiectul de lege va ajunge pe masa Guvernului până la jumătatea lunii februarie și, odată aprobat, va intra în Parlament și există condițiile necesare pentru a fi aprobat până pe 20 mai. Companiile de tutun spun că data de 20 mai este fezabilă și nu vor o prorogare a termenului dacă legea este finalizată în cel mai scurt timp. Asta facem, încercăm să finalizăm legea în cel mai scurt timp", declara la începutul lunii februarie purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Guvernului a avut nevoie de 2 ani pentru a traduce o directivă

Controversatul proiect de lege, care modifică semnificativ procesul de producție, în special în ceea ce privește ambalajul, mesajele și pictogramele care trebuie afișate (pe 65% din aria externă atât a suprafeței anterioare, cât și a celei posterioare, ale pachetului unitar și ale oricărui ambalaj exterior) vizează transpunerea în legislația română a unei directive europene adoptate pe 3 aprilie 2014. Deși au avut doi ani la dispoziție să facă acest lucru, diferitele guverne au tergiversat inițierea unui proiect de lege până pe 24 februarie 2016.

Bâlbâieli procedurale

Deși susținea adoptarea termenului de aplicare a directivei, de 20 mai, Executivul a trimis către Parlament proiectul abia după 9 zile de la adoptarea în Guvern, pe 4 martie, când acesta a fost înregistrat la Senat. Proiectul a fost apoi trimis către patru comisii spre avizare și către alte două (cea economică și cea de sănătate publică) pentru redactarea unui raport comun. Termenul pentru avizare a fost de 15 martie, iar cel pentru redactarea raportului 22 martie 2016. Raportul de fond al comisiilor reunite, de sănătate și economică, a Senatului a fost depus abia pe 10 mai, cu numai 10 zile înaintea împlinirii termenului cuprins în textul proiectului, de 20 mai, de la care legea ar fi trebuit aplicată, potrivit directivei.

Directiva ar trebui să fie aplicată începând de mâine, însă ea n-a trecut nici măcar de prima cameră sesizată

În aceste zece zile, proiectul ar fi trebui să fie votat în plenul Senatului, să fie trimis în Camera Deputaților, unde să primească aviz de la câteva comisii și să fie întocmit un raport comun din partea comisiilor reunite de sănătate și economică din Camera Deputaților. Urma votul în plen, transmiterea la Președinție spre promulgare și apoi publicarea în Monitorul Oficial. Lucru evident imposibil! În prezent, deși mai este doar o zi până la împlinirea termenului de aplicare, proiectul de lege nu se află nici măcar pe ordinea de zi a ședințelor de plen ale Senatului, prima cameră sesizată. Senat aflat, de altfel, în vacanță “electorală”.

viewscnt
Afla mai multe despre
tutun
tigari
directiva
avertismente
productie
capital soacil
jti