Guvernul transmite producătorilor de tutun, pe un ton ferm, că nu amână Directiva UE

Guvernul transmite producătorilor de tutun, pe un ton ferm, că nu amână Directiva UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 feb 2016

Guvernul nu va amâna termenul de aplicare a Directivei Parlamentului European care modifică semnificativ procesul de producție a țigărilor, ci va aplica un calendar accelerat de aprobare a proiectului de lege pentru ratificarea acesteia, astfel încât documentul să fie aprobat până la 20 mai, iar companiile de tutun să aibă certitudinea legală că pot investi în noile linii de producție.

"Guvernul nu ia în calcul progoarea acestui termen de 20 mai. Proiectul de lege va ajunge pe masa Guvernului până la jumătatea lunii februarie și, odată aprobat, va intra în Parlament și există condițiile necesare pentru a fi aprobat până pe 20 mai. Companiile de tutun spun că data de 20 mai este fezabilă și nu vor o prorogare a termenului dacă legea este finalizată în cel mai scurt timp. Asta facem, încercăm să finalizăm legea în cel mai scurt timp", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Urmărește-ne și pe Google News

El a asigurat că industria de tutun va primi, la începutul săptămânii viitoare, toate elementele necesare pentru schimbarea parametrilor de producție.

Producătorii de tutun au solicitat Guvernului, după cum Profit.ro a anunțat anterior în premieră, amânarea cu șase luni a Directivei sau ca produsele care vor fi considerate neconforme, precum țigările aromate și pachetele slim care ar trebui eliminate de pe piață din luna mai, să fie comercializate o perioadă în paralel cu produsele care vor fi fabricate conform noii norme europene.

România a adoptat cea mai dură legislație anti-fumat din UE. Majoritatea statelor permit excepții la interzicerea fumatului în baruri și restaurante CITEȘTE ȘI România a adoptat cea mai dură legislație anti-fumat din UE. Majoritatea statelor permit excepții la interzicerea fumatului în baruri și restaurante

Ei invocă faptul că nu pot investi în noile linii de producție în lipsa unei legi ferme de aplicare a Directivei, pe care Guvernul încă nu a aprobat-o.

Pentru ca solicitarea lor să fie tratată la modul cel mai serios, producătorii au transmis Guvernului că industria de tutun este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat, cu 2,75 miliarde euro plătite în 2014, reprezentând 1,8% din PIB.

Producătorii de tutun susțin totodată că România poate ajunge cel mult în procedura de infringement în faza pre-contencioasă (cauza rămânând fără obiect înainte să ajungă la Curtea Europeană de Justiție) dacă termenul de fabricație este amânat, "un caz în plus" față de cele 49 de dosare pe care România le are deja în această fază pentru neaplicarea normelor UE în diferite domenii sau riscă să intre în procedura de deficit bugetar excesiv prin neîncasarea taxelor lunare de 230 milioane euro de la industria de tutun.

Joi, surse oficiale au declarat pentru Profit.ro că inspectorii Corpului de Control al premierului a declanșat o verificare privind Directiva Parlamentului European care modifică semnificativ procesul de producție a țigărilor, având suspiciuni că unii demnitari din comitetul care trebuie să asigure aplicarea acestei norme s-ar fi înțeles cu reprezentanți ai industriei de tutun să amâne noile reguli.

"Verificarea a fost declanșată inclusiv în urma informațiilor din presă", au declarat sursele, legat de materialul prezentat de Profit.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
tutun
directiva