Producătorii de tutun au pierdut un proces cu UE legat de regulile privind pachetele de țigări

Producătorii de tutun au pierdut un proces cu UE legat de regulile privind pachetele de țigări
scris 4 mai 2016

Marii producători de tutun, între care Philip Morris International și British American Tobacco, au pierdut un proces la Curtea Europeană de Justiție din Luxemburg în care contestau obligativitatea ca pachetele de țigări să fie acoperite cu imagini și semne de avertizare, relatează Bloomberg.

”Măsurile nu depășesc limitele în privința a ceea ce este adecvat și necesar”, potrivit deciziei definitive a Curții Europene de Justiție, care nu poate fi contestată, scrie News.ro

Urmărește-ne și pe Google News

Cazul provine dintr-un proces din Marea Britanie.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În 2014, judecătorii britanici au cerut punctul de vedere al Curții Europene, dacă reglementările UE sunt corecte.

Philip Morris, BAT și Japan Tobacco au recurs la justiție, reclamând că măsurile din Marea Britanie încalcă drepturile de proprietate intelectuală ale companiilor.

Reglementările contestate înlocuiesc o lege europeană din 2001, care obliga producătorii de tutun să pună avertismente referitoare la sănătate pe pachete. Autoritățile naționale trebuie să se asigure că producătorii respectă măsurile, care prevăd și mesajul obligatoriu că fumul de țigară include peste 70 de substanțe cancerigene.

Parchetul instanței supreme începe urmărirea penală în cazul dezinfectanților Hexi Pharma folosiți în spitale CITEȘTE ȘI Parchetul instanței supreme începe urmărirea penală în cazul dezinfectanților Hexi Pharma folosiți în spitale

Totodată, Curtea a respins o acțiune înaintată de Polonia, cu sprijinul României, prin care era contestată interzicerea țigaretelor mentolate, potrivit unui comunicat emis miercuri de instanța europeană.

“Prin hotărârile pronunțate astăzi, Curtea respinge acțiunea Poloniei și confirmă validitatea prevederilor din directivă pe care le-a examinat (...). Curtea amintește că mentolul, prin aroma sa plăcută, urmărește să facă produsele din tutun mai atractive pentru consumatori și că reducerea atractivității acestor produse poate contribui la diminuarea prevalenței fumatului și a dependenței atât în rândul noilor consumatori, cât și în rândul consumatorilor existenți”, se arată în comunicat.

Potrivit Comisiei Europene, tutunul ucide până la 695.000 de oameni pe an în UE, respectiv un om la fiecare 45 de secunde. O treime din adulții din UE fumează, conform datelor Comisiei.

Fumatul este cel mai mare risc pentru sănătate care poate fi evitat, provocând mai multe probleme decât alcoolul, drogurile, tensiunea arterială ridicată, colesterul peste limita normală sau obezitatea, a avertizat Executivul UE, care a propus reglementări mai stricte în 2012.

Curtea de Justiție a mai confirmat miercuri și o serie de măsuri mai puțin restrictive pentru țigările electronice, dar și interzicerea țigărilor mentolate.

viewscnt
Afla mai multe despre
pachete de tigari
philip morris international
british american tobacco