Manchester United pare a fi traversat cu succes șocul neparticipării de anul trecut în Europa Champions League și este pe cale să devină cel mai valoros club de fotbal din lume la finalul acestui an fotbalistic. Cea mai bună dovadă: anticipând venituri record de 500-510 milioane de lire sterline în sezonul 2015-2016 (recordul mondial aparține celor de la Real Madrid în sezonul 2013-2014: 513 milioane de lire sterline), principalii săi acționari, frații Glazer, au anunțat că 2014-2015 va fi primul an de la preluarea echipei de către respectiva familie, când vor plăti dividende.
Pentru sezonul recent încheiat, dividendele se vor ridica la 0,045 dolari (sau 0,03 lire) /pe acțiune. Cei șase frați Glazer dețin 131 de milioane de acțiuni, aproximativ 80% din totalul acțiunilor clubului britanic. Ceea ce înseamnă că familia Glazer va primi dividende în valoare de 23,6 milioane de dolari (sau 15,2 milioane de lire), fiecare membru urmând să încaseze câte 3,9 milioane de dolari (sau 2,5 milioane de lire).
Veniturile din televizări și din ziua meciului, în scădere
Dezastruosul an trecut, când echipa condusă la acea vreme de scoțianul David Moyes a eșuat să se califice în competițiile europene, s-a văzut în rezultatele financiare ale clubului, însă nu atât cât se anticipa. Chiar dacă veniturile din drepturile TV au scăzut cu mai mult de 20%, până la 107,7 milioane de lire, iar cele obținute din vânzările din ziua meciului cu 16,2%, până la valoarea de 90,6 milioane, clubul rămâne într-o situație financiară de invidiat ca urmare a noilor contracte de sponsorizare semnate.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Venituri record din sponsorizări
În sezonul 2014-2015, Manchester United a obținut venituri record de 145,9 milioane de lire sterline din sponsorizări, în urcare cu 14,1% față de anul precedent. În plus, pentru a atenua efectul neparticipării în Champions League și neîncasării drepturilor tv și veniturilor din ziua meciului aferente, fondul de salarii a fost redus cu 5,5%.
Contractul record, de 75 de milioane de lire pe an, semnat pentru următorii 10 ani cu Adidas, a contribuit la majorare cu 4%, la 196,6 milioane de lire, a veniturilor comerciale ale clubului în 2014.
Profit mai mic cu 10 milioane de lire față de anul fotbalistic precedent
Per total, profitul înainte de taxe și veniturile pentru sezonul recent încheiat au scăzut de la 130 (respectiv 432) milioane de lire la 120 (respectiv 395) milioane de lire, însă mai importantă este tendința din ultimul trimestru, care arată o majorare a veniturilor totale cu 10%. Acesta este și motivul pentru care oficialii clubului britanic anticipează venituri anuale cu prinse între 500 și 510 milioane de lire sterline.
Datoria netă a clubului a scăzut la rândul său la 255 miloane de lire, în pofida majorării datoriei brute la 411 milioane de lire ca urmare a aprecierii dolarului în raport cu lira.
Acțiunile Manchester United au urcat cu peste 17% în ultimii 2 ani
De la listarea sa în 2013 pe NYSE, valoarea clubului a crescut cu 17% în pofida unor ani mai puțini fericiți din punct de vedere al succesului fotbalistic. Principalul motiv, succesul comercial al echipei și noul contract de drepturi de televizare semnat de Premier League. În încercarea de capitalizare a acestora, azi conducerea executivă a Manchester United a anunțat că intenționează să obțină numai puțin de 400 de miloane de dolari din scoaterea la vânzare a unui pachet de acțiuni.
Woodward anunță o medie de 6 transferuri/an
În ceea ce privește transferurile viitoare, CEO-ul lui Manchester United, Ed Woodward, anticipează o normalizare a situației din ultimii ani, când clubul a achiziționat și vândut o echipă întreagă. Numai în această vară, clubul a efectuat 15 transferuri (veniri și plecări), fără a fi luate în calcul împrumuturile de jucători. Potrivit lui Woodward, o medie normală de transferuri ar fi una de 6 (3 veniri și 3 plecări).