Comisia de sănătate a Senatului a refuzat să amâne data aplicării directivei tutunului, deși e practic imposibilă adoptarea legii până pe 20 mai

Comisia de sănătate a Senatului a refuzat să amâne data aplicării directivei tutunului, deși e practic imposibilă adoptarea legii până pe 20 mai
scris 16 mai 2016

Chiar dacă se află în “vacanță” în teritoriu, fiind implicați în campaniile electorale locale, senatori și deputații pot vota în doar zece zile proiectul de lege (și avizele și rapoartele aferente acesteia), care implementează directiva Comisiei Europene referitoare la fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor de tutun.

Cel puțin așa cred membrii comisiilor de sănătate și economică din Senat, comisii sesizate în fond, care, cu două luni întârziere, de-abia pe 10 mai, au depus raportul referitor la proiectul legislativ elaborat de guvern, raport care avea termen de depunere 22 martie.

Urmărește-ne și pe Google News

Senatul este prima cameră sesizată, iar raportul comisiei, care ar trebui votat în plen la o dată care încă nu a fost stabilită (senatorii având “activități în circumscripții electorale”), a fost depus cu doar 10 zile înainte de termenul la care proiectul de lege ar trebui să intre în vigoare.

În aceste zece zile, proiectul ar fi trebui să fie votat în plenul Senatului, să fie trimis în Camera Deputaților, unde să primească aviz de la câteva comisii și să “beneficieze” de un raport similar comun, din partea comisiilor reunite de sănătate și economică din Camera Deputaților. După care să fie votat în plen, trimis la președinție spre promulgare și apoi publicat în Monitorul Oficial. Lucru evident imposibil!

Cu toate acestea, membrii comisiei de sănătate din Senat au refuzat propunerea Comisiei economice de a amâna data de intrare în vigoare a proiectului legislativ până pe 20 noiembrie, solicitare efectuată de industria de tutun din România, care susține că nu-și poate adapta procesul de producție în condițiile în care legea nu este adoptată.

Singurele amendamente adoptate au fost cele referitoare la adoptarea actelor delegate ale Comisiei Europene nu prin ordin al ministrului, ci prin hotărâre de Guvern.

Fumatul ar putea fi permis pe balcoane și terase

În plus, membrii Comisiei Juridice a Senatului au profitat de acest moment pentru a modifica legea care interzice fumatul în spațiile publice. Astfel, aceștia au redefinit spațiul public închis pentru a putea permite fumatul pe terase, în camere special amenajate și pe balcoane și în aer liber la locul de muncă.

Astfel, dacă propunere legislativă s-ar vota potrivit raportului celor două comisii, începând cu 20 mai, fumatul ar fi interzis în spațiile publice închise definite ca “orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan, și care este încadrat de pereți de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, cu excepția spațiilor cu destinație locativă. O definiție similară, cu patru pereți în loc de doi, cum prevede în prezent legea, este dată și locului de muncă.

Fumătorii pot beneficia de camere separate, complet izolate

Și membrii Comisiei de Sănătate a Senatului au profitat de dezbateri pentru a propune un amendament, acceptat, potrivit căruia, “fumatul este permis în spații separate, complet izolate și inscripționate special pentru această destinație, precum și pe terase exterioare, amenajate în acest scop”. Tot membrii comisiei de sănătate au propus ca excepția de la interzicerea fumatului în spațiile publice închise aplicată celulelor pentru deținuții din penitenciarele de maximă siguranță să fie extinsă și spatiilor special amenajate destinate exclusiv pacienților din spitalele de psihiatrie.

Potrivit site-ului Senatului, termenul de adoptare tacită a proiectului legislativ amendat este de 45 de zile, și se calculează de la data de 07.03.2016. Termenul se împlinește la data de 13.06.2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
tutun
fumat
directiva
senat
comisii