Tranzacțiile nu sunt foate mari - mai puțin de 1 miliard de euro în total. Totuși, acestea arată cum, într-o perioadă în care directorii de bănci se plâng de lipsa de consolidare a sectorului bancar european, încă se mai fac tranzacții în estul UE.
După ce au obținut profituri mari de pe urma creșterii ratelor dobânzilor, unele dintre cele mai mari bănci europene pariază că accelerarea creșterii economice și dobânzile, în mai mari din regiune le vor "proteja" atunci când piața lor internă va începe să se restrângă.
Una dintre țările în care se concentrează bătălia pentru dominația regională este România, a doua cea mai mare economie din Europa de Est, notează Bloomberg. UniCredit a acceptat luna trecută să cumpere divizia românească al Alpha Bank, împreună cu 9% din banca-mamă, amenințând să depășească Societe Generale ca a treia mare bancă din țară.
Ambele bănci au declarat că văd oportunități pentru tranzacții mai mici în țările din Europa Centrală și de Est, unde au deja operațiuni. UniCredit, numărul 2 în Italia, este prezentă în 13 țări europene și este unul dintre cei mai mari jucători din Est. CEO-ul Andrea Orcel este în căutare de achiziții și vede oportunități în țări precum Cehia, România, Slovacia și Serbia.
România este atractivă pentru că împrumuturile acordate clienților de retail din țară sunt încă relativ mici în comparație cu dimensiunea economiei, ceea ce sugerează "un spațiu semnificativ de creștere pentru bănci", potrivit analistului Tomasz Noetzel de la Bloomberg Intelligenc . Cu toate acestea, "asigurarea unei poziții în Top trei în ceea ce privește cota de piață s-ar putea dovedi critică pentru obținerea unei profitabilități satisfăcătoare", subliniază el.
Febra tranzacțiilor bancare din România amintește de anii de dinaintea crizei financiare din 2008, când Erste Group Bank din Austria a plătit 3,8 miliarde de euro pentru cea mai mare bancă din România la acea vreme, Banca Comercială Română - de aproape șase ori mai mult decât valoarea contabilă a acesteia. În prezent, brațul local al Erste ocupă locul al doilea în România în funcție de active.