Dragoș Frumosu, Președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA), contestă propunerea legislativă, depusă de PNL și USR și anunțată de Profit.ro, prin care durata timpului de lucru să fie de patru zile, cu program de 10 ore pe zi. El avertizează că industria alimentară va fi grav afectată odată cu adoptarea acestei măsuri.
„Acest lucru mi se pare imposibil, pentru că noi facem mâncare și trebuie să producem în fiecare zi. Ce ar însemna să facem pâine joi și să o vindem luni? Un dezastru. N-am vinde. Probabil că sunt domenii de activitate care pot face lucrul ăsta. O astfel de măsură astăzi, în România poate să creeze pe piață o debusolare și o neînțelegere extraordinar de mare, pentru că există riscul ca și angajații din industria alimentară să solicite să muncească 4 zile pe săptămână”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Dragoș Frumosu.
Există însă subdomenii în industria alimentară, care au caracter sezonier, și care ar putea funcționa cu acest nou mod de lucru, precum producția de zahăr sau fabricarea conservelor de fructe și legume. În schimb, în ceea ce privește producția de carne și lactate sau în sectorul de panificație, săptămâna de lucru de patru zile nu va funcționa.

„Eu cred că nu este suficient să fim învrăjbiți. În condițiile în care, în sistemul de stat, drepturile și veniturile sunt mult mai mari decât în sistemul privat, cred că parcă dorește cineva să ne dezbine mai tare. Economia României nu se poate dezvolta în felul ăsta. Sunt foarte multe reglementări de făcut. Nu cred că este momentul ca România să ia o astfel de măsură”, mai spune acesta.
Dragoș Frumosu consideră că este totuși o măsură bună, dar nu pentru România, în acest moment.
„Ea este promovată în multe state membre ale UE, dar acolo unde veniturile sunt decente, unde sistemul economic funcționează normal și corect. În România nu este momentul. Noi întotdeauna ne grăbim să fim primii. Suntem sclavi. Nu poți să stai cu capul înclinat întotdeauna. Am schimbat o economie centralizată în București, în 1990, cu o economie centralizată la Bruxelles astăzi, când facem niște lucruri sau luăm niște măsuri la care România nu poate să se alinieze astăzi”, precizează președintele FSIA.
Cu privire la industria alimentară, el susține că este cu “pulsul fie foarte ridicat, fie foarte scăzut”, pentru că, deși măsurile luate de UE împotriva Rusie sunt absolut normale, “noi nu suntem pregătiți pentru ele”.

„Suntem undeva în groapă. Prețurile vor fi influențate și vor crește exagerat de mult pe fondul scumpirilor la energie, la gaze, la combustibil, și nu trebuie să neglijăm faptul că Ucraina și Rusia reprezentau 30% din piața agricolă la nivel mondial, mai ales grâu și floarea soarelui Această măsura de a munci patru zile pe săptămână pentru sectorul de panificație, carne de pasăre și alte domenii de activitate reprezintă 30% din pierderile acumulate până acum. În luna mai încep să se închidă societăți din industria alimentară”, avertizează Dragoș Frumosu.
În ceea ce privește sancționarea companiilor rusești de către UE, președintele FSIA susține că „este o crimă la adresa României”, iar Uniunea Europeană ar trebui să înțeleagă că, „prin aceste sancțiuni, numărul șomerilor va crește, în timp ce veniturile populației vor scădea”.

„UE ne ia dreptul la un trai decent. Eu sunt foarte mâhnit că Guvernul României acceptă o asemenea situație. Este un păpușoi, un sclav cu capul plecat, care execută ordine. Ar trebui să se gândească la impactul pe care această măsura îl are asupra angajaților, șomerilor, veniturilor populației României. Trebui să avem înțelepciunea și pregătirea necesară să gândim aceste măsuri.
Ar fi normal să luăm niște măsuri atunci când suntem pregătiți. Trebuie să respectăm niște decizii ale UE și ale altor organisme la nivel european și mondial, dar nu trebuie să neglijăm un lucru. Ca noi mai sunt și alții, precum Polonia, Ungaria, Austria, care respectă aceste decizii, dar doresc să fie neutre”, afirmă acesta.