PROFIT NEWS TV Călin Bichir, Director General Acvatot: Au fost niște factori cumulativi care au dus la creșterea prețurilor materialelor de construcții. Dar nu trebuie să faci rabat de la calitatea forței de muncă

PROFIT NEWS TV Călin Bichir, Director General Acvatot: Au fost niște factori cumulativi care au dus la creșterea prețurilor materialelor de construcții. Dar nu trebuie să faci rabat de la calitatea forței de muncă
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 iun 2022

Prețurile materialelor de construcții au explodat în ultimul an, afectând atât companiile de construcții și dezvoltatorii imobiliare, cât și consumatorii finali, pentru că ei sunt cei care suportă scumpirile în cele din urmă. Călin Bichir, Director General Acvatot, companie de construcții înființată în urmă cu trei decenii, a spus, la PROFIT NEWS TV, că au fost însă mai mulți factori care au dus la contextul actual, cu prețuri record la majoritatea materialelor de construcții.

„Începând cu criza sanitară cauzată de Covid, care a perturbat lanțurile de aprovizionare. continuând cu războiul din Ucraina și, în ultimul rând, noua așezare geopolitică, toate acestea au dus la scumpirea materialelor de construcții. În cele din urmă, efectul final contează, pe care îl vedem acum în piață. Au fost niște factori cumulativi care au dus la creșterea prețurilor materialelor de construcții și, în continuare, putem spune că nu avem o predictibilitate foarte bună pentru perioada care urmează. Încercăm să depășim toate problemele generate de creșterea prețurilor necontrolată și trebuie să reușim”, spune Călin Bichir.

Urmărește-ne și pe Google News

Spre exemplu, prețul la oțelul beton a crescut cu circa 80%, la agregate cu peste 50%, la fel și la beton, conducte, PVC și polietilenă.

„Important este că și statul a făcut un pas în sensul în care se actualizează aceste prețuri în contracte. Eu mai sper acum să se ajungă și cu coeficienții INS la valorile corecte, pentru a putea avea un echilibru în derularea contractelor. Din punctul meu de vedere totul este gestionabil și trebuie să fie gestionabil. Avem o șansă uriașă datorită Uniunii Europene, prin PNRR. Va trebui să fim foarte atenți și să-l gestionăm foarte bine”, explică directorul.

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România: Plafonarea prețurilor la carburanți nu este neapărat răspunsul. Investitorii vor încerca să țină cu dinții de Bitcoin CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România: Plafonarea prețurilor la carburanți nu este neapărat răspunsul. Investitorii vor încerca să țină cu dinții de Bitcoin

În momentul de față, compania Acvatot este solidă în piață tocmai datorită fondurilor europene, care reprezintă o oportunitate pentru antreprenori de a-și extinde afacerile.

„Ai o predictibilitate a încasării, nu ajungi cu încasări de 60 de zile sau peste în condițiile în care costul banilor este mare. În momentul în care ai un cost al banilor de la 9% în plus pe an, este într-adevăr o problemă. Toată treaba e ca autoritățile să aibă abilitatea de a bugeta în așa fel aceste proiecte încât să poată să devină și fezabile și interesante pentru investitori. Atâta timp cât nu reușești să ai o marjă corectă va fi o problemă, adică investitorii vor privi cu scepticism aceste proiecte”, precizează directorul general al Acvatot.

Călin Bichir consideră că există însă deschidere din partea statului, dar ar trebui să fie pus mai mult accent pe debirocratizarea unor procese și pe digitalizarea altora.

„Până la urmă, această derulare de programe nu ne-o impune nimeni, noi ne-o facem. Și există spre exemplu Programul Operațional Infrastructură Mare, unde sunt mari întârzieri în aplicarea acestui program și datorită procedurilor greoaie. Există și anumite probleme tehnice, dar aceste proceduri puțin greoaie au făcut ca programul, care trebuie să se deruleze în perioada 2014-2020, să continue până în 2023. Și suntem abia la un grad de 60% absorbție din păcate”, afirmă directorul.

EXCLUSIV PROFIT NEWS TV Ministrul Turismului revigorează frunza Elenei Udrea ca brand de țară: Am dat 30 milioane euro și de 12 ani stă nefolosită CITEȘTE ȘI EXCLUSIV PROFIT NEWS TV Ministrul Turismului revigorează frunza Elenei Udrea ca brand de țară: Am dat 30 milioane euro și de 12 ani stă nefolosită

Acesta face referire și la procedurile de achiziție publice, unde sunt în jur de 4.000 de contracte reziliate la nivel național.

„E o întreagă procedură pentru a reporni aceste lucrări. Va trebui reluată o nouă procedură și asta înseamnă timp pierdut, bani. Partea de infrastructura va trebui să meargă înainte pentru că nu poți să faci dezvoltare rezidențială fără o infrastructură capabilă să susțină această dezvoltare rezidențială. Și trebuie avut în vedere PNRR, care este vital pentru România și pentru dezvoltarea noastră ulterioară. România are nevoie de aceste fonduri”, spune Călin Bichir.

În ceea ce privește forța de muncă din sectorul construcțiilor, el afirmă că nu trebuie să faci deloc rabat la calitate.

„Și statul, și noi, privații, avem un rol esențial în a reuși să calificăm cât mai multe persoane. Cu munca necalificată nu poți să faci în general lucrări de o anumită amplitudine. Vorbim aici de orice tip de lucrări”, precizează directorul general al Acvatot.

viewscnt
Afla mai multe despre
acvatot
preturi materiale constructii
calin bichir
forta de munca constructii