Numărul caselor de marcat conectate la sistemul informatic al ANAF a urcat la aproximativ 450.000 (la finalul zilei de marți), iar ritmul a accelerat substanțial, conectările pentru o perioadă de 24 de ore ajungând la aproape 8.400 de aparate fiscale, a anunțat la PROFIT NEWS TV secretarul de stat din Ministerul Finanțelor Alin Chitu. Potrivit acestuia, Finanțele ar putea primi în cadrul PNRR chiar și întreaga sumă prevăzută pentru conectarea caselor de marcat, 150 de milioane de euro la prima decontare, cea din primăvară, având în vedere că a depășit deja obiectivul fixat pentru sfârșitul acestui an și ar putea ajunge curând la conectarea completă a caselor de marcat, obiectiv prevăzut în PNRR abia pentru finele anului următor.
"Ajungem la 450.000 de case de marcat care sunt înregistrate în sistem, 448.270 ca să vă dau numărul exact. Pe categorii sunt aproximativ 51.000 la contribuabili mari, aproape 44.000 contribuabili mijlocii, iar contribuabili mici 352.000 aproximativ. În ultimele 24 de ore, 8.348 de case de marcat (au fost conectate, n.r.). Este un ritm foarte alert", a spus Chitu.
Legislația în vigoare prevede pentru conectarea caselor de marcat ale firmelor din mici și mijlocii un termen limită la data de 30 noiembrie. Cei găsiți de Antifraudă după această dată cu aparate fiscale neconectate vor fi amendați. Pentru contribuabilii mari, termenul limită a fost finalul lunii iunie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În PNRR, însă, Ministerul Finanțelor și ANAF au avut o abordare precaută și au trecut un obiectiv de 150.000 de case de marcat conectate până la finalul anului 2021 și 600.000 până la final de 2022. Având în vedere evoluția, s-ar putea ajunge la conectarea totală a caselor de marcat chiar de la finele acestui an sau la începutul anului următor.
Ministerul Finanțelor a pus în PNRR obiective precaute, astfel încât să aibă certitudinea că vor fi atinse.
"Noi când am început să scriem la PNRR, am pus acolo un scenariu pesimist cu privire la înrolare și de asta am estimat că vom înrola doar 150.000 de case de marcat până la sfârșitul anului acesta. 450.000 este o veste bună. Înrolarea caselor de marcat face parte din strategia mai amplă de digitalizare și de creștere a conformării", a declarat Chitu.
Ministerul va propune Comisie o evaluare pe datele reale, ceea ce ar însemna că ar putea primi toți banii prevăzuți în PNRR pentru case de marcat.
Statul a dat posibilitatea firmelor să își deducă fiscal costul cu achiziția caselor de marcat, însă a introdus acest cost pe care l-a suportat de la buget în PNRR, astfel încât să-și recupereze banii.
CITEȘTE ȘI Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiile"Am reușit să introducem în PNRR efortul bugetar aferent acestor noi case de marcat (posibilitatea acordată firmelor de a-și deduce costul achiziției, n.r.). Ne-am atins target-ul aferent anului acesta și vom încerca la prima decontare, din primăvara anului următor, să vedem dacă putem lua în considerare situația reală și nu targetul de 150.000, astfel încât cei 205 euro/casă pe care i-am pus în evaluarea pentru decontarea din PNRR să îi putem trage mai repede. Dacă îmi aduc aminte, suma exactă care ar trebui trasă până la finele anului următor este de 150 de milioane de euro, deci în funcție de cum vom purta negocierile la primul milestone (prima evaluare a obiectivelor, n.r.) vom recupera între 30 de milioane de euro și cât va fi până la sfârșitul anului acestuia, cu potențial să luăm chiar întreaga sumă de 150 de milioane de euro", a explicat secretarul de stat.
Potrivit acestuia, în prezent apar înregistrate în sistemel informatice ale ANAF circa 650.000 de case de marcat, însă multe dintre acestea nu sunt funcționale și nici nu vor mai fi utilizare de firme, caz în care ele ar trebui defiscalizate și nu pot fi luate în considerare pentru totalul celor care trebuie conectate.
"Cu ocazia acestei conectări are loc și un recensământ al caselor de marcat, pentru că noi aveam în sistem case de marcat care nu mai erau operaționale și care cu ocazia aceasta sunt scoase din uz. Dar estimările sunt între 600.000 și 650.000 de case de marcat pe care trebuie să le înregistrăm. Suntem în grafic și păstrăm o cadență destul de bună cu privire la înrolarea acestora", a afirmat Chitu.