Guvernul ia sute de milioane de lei din Fondul de rezervă pentru a putea plăti pensiile militare luna viitoare

Guvernul ia sute de milioane de lei din Fondul de rezervă pentru a putea plăti pensiile militare luna viitoare
scris 24 nov 2021

Guvernul se vede nevoit să ia sute de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară pentru a putea plăti pensiile militare de stat în luna decembrie, după ce mii de cadre militare și polițienești s-au pensionat pe parcursul anului, majorând semnificativ costurile bugetare lunare ale acestor pensii.

Astfel, se are în vedere suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne cu 440 milioane lei, reprezentând credite de angajament și credite bugetare, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul în curs, în vederea asigurării plății pensiilor militare de stat în luna decembrie 2021, potrivit unui document guvernamental analizat de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Cum să-ți optimizezi site-ul web CITEȘTE ȘI Cum să-ți optimizezi site-ul web
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Pe fondul accesării drepturilor de pensie de către un număr de peste 7.500 de cadre militare și polițiști pe tot parcursul anului curent, sumele deschise pentru plata pensiilor militare de stat au înregistrat un trend lunar ascendent. Astfel, dacă sumele reprezentând pensii militare de stat plătite de Casa Sectorială de Pensii a Ministerului Afacerilor Interne au înregistrat în anul 2020 o medie lunară de 370.000 mii lei, în primele luni ale anului 2021, acestea se cifrau la cca.400.000 mii lei lunar ajungând, ca urmare a creșterii numărului beneficiarilor acestor drepturi, la peste 440.000 mii lei în luna noiembrie", menționează sursa citată.

Accesarea dreptului la pensie reprezintă un act unilateral de voință al cadrelor militare sau al polițiștilor, personalul în cauză putând opta pentru trecerea în rezervă sau încetarea raporturilor de serviciu oricând după îndeplinirea condițiilor prevăzute de Legea nr.223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare.

INFOGRAFICE Piața de electricitate spulberă record după record în România: preț mediu zilnic de 1.400 lei/MWh, preț orar de 1.905 lei/MWh CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Piața de electricitate spulberă record după record în România: preț mediu zilnic de 1.400 lei/MWh, preț orar de 1.905 lei/MWh

"Acest aspect imprimă un caracter neprevăzut în privința evoluției cheltuielilor reprezentând pensiile militare de stat, fiind astfel imposibil de previzionat la momentul fundamentării și aprobării proiectului bugetului Ministerului Afacerilor Interne pe anul 2021 necesarul de fonduri pentru plata în totalitate a acestor drepturi", se mai spune în document.

Acesta atrage atenția că, potrivit Ordinului ministrului Finanțelor nr.517/2016 pentru aprobarea de proceduri aferente unor module care fac parte din procedura de funcționare a sistemului național de raportare – Forexebug, la nivelul Casei de Pensii Sectoriale a Ministerului Afacerilor Interne sunt necesare 3 zile de la primirea suplimentării bugetului prin ordonatorul principal de credite, pentru depunerea în sistem, validarea în 24 de ore a bugetului, efectuarea recepțiilor angajamentelor în modulul CAB și validarea acestora de către sistem după alte 24 de ore.

Tranzacție: Fondul de investiții AMC Capital, care în România controlează Pet Star Holding și Pet Star Recycling, cumpără în Teleorman ferme cu peste 18.000 hectare teren. Compania britanică de investiții Spearhead se retrage CITEȘTE ȘI Tranzacție: Fondul de investiții AMC Capital, care în România controlează Pet Star Holding și Pet Star Recycling, cumpără în Teleorman ferme cu peste 18.000 hectare teren. Compania britanică de investiții Spearhead se retrage

Pe de altă parte, Guvernul susține că majorarea numărului de beneficiari de pensii militare nu va duce propriu zis la creșterea cheltuielilor bugetare.

"Trendul ascendent al numărului cadrelor militare și polițiștilor care au accesat drepturile la pensie în anul 2021 este invers proporțional cu evoluția numărului de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne. Astfel, creșterea necesarului de fonduri pentru plata pensiilor poate fi susținută integral din economiile realizate la Titlul 10 „Cheltuieli de personal” ca urmare a reducerii corespunzătoare a personalului în plată. Pentru evitarea impactului asupra deficitului bugetului general consolidat, fondurile necesare suplimentar la Titlul 57 „Asistență socială” pot fi asigurate prin diminuarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne la Titlul 10 „Cheltuieli de personal” cu suma de 440.000 mii lei", se mai menționează în document.

viewscnt
Afla mai multe despre
pensii militare de stat
pensii speciale
suplimentare buget pensii
plata pensiilor