Oamenii care lucrează în serviciile de meteorologie din România au de astăzi la dispoziție cele mai performante echipamente finanțate din fonduri europene, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, la evenimentul dedicat finalizării modernizării rețelei de radare meteorologice.
"(...) avem nevoie cu toții de servicii meteorologice, avem nevoie cu toții de prognoze meteo. Chiar dacă pare simplu dimineața să verifici pe telefon cum e vremea sau cum va fi vremea în ziua respectivă, în tot acest proces lucrează extrem de mulți oameni, profesioniști adevărați, care au de astăzi la dispoziție cele mai performante echipamente finanțate din fonduri europene.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Aș vrea să nu uităm că tema de anul acesta pentru Ziua Mondială a Meteorologiei este "În prima linie a schimbărilor climatice", ceea ce subliniază importanța colegilor meteorologi și importanța serviciilor meteo în viața de zi cu zi. ANM este una dintre instituțiile cu care, eu personal, mă mândresc foarte mult. Sunt nouă instituții în subordinea sau în coordonarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, dar fără a-i supăra pe ceilalți colegi, pot să spun că ANM face o treabă extraordinară. Ca urmare a acestor investiții vom avea servicii meteo mai precise, mai rapide și mai performante. Dacă am înțeles bine, fiecare din aceste radare poate monitoriza o zonă geografică circulară cu o rază de până la 230 km și se va întâmpla acest lucru 24h/zi 7 zile din șapte", a spus Fechet, citat de Agerpres.
Oficialul a menționat, totodată că, prin performanța noilor radare, "vom ști din timp dacă avem fenomene meteo extreme, dacă e cazul să ne pregătim pentru o eventuală viitură".
"Asta înseamnă că avem date importante pentru cetățeni, pentru viața noastră de zi cu zi, dar și pentru alte instituții la fel de importante în structura statului român. Nu pot să nu mă gândesc la Ministerul Apărării Naționale, la Ministerul Agriculturii, la colegii de la Romatsa, la colegii de la INHGA. Nu pot decât să sper că vom continua această serie de lucruri bune, fie că le finanțăm din POIM, fie că le finanțăm din PNRR, fie că le finanțăm din fonduri europene. Este extraordinar când beneficiem și de finanțare, și de expertiză, și de tehnologiile cele mai noi din alte țări", a afirmat ministrul Mediului.
La rândul său, directoarea generală a ANM, Elena Mateescu, a punctat faptul că, luni, are loc recepția ultimului radar dintr-o listă de șapte incluse în investiția derulată cu fonduri europene și naționale.
CITEȘTE ȘI Acțiunile Snap explodează după rezultate peste așteptări"Astăzi este un moment de bilanț în ceea ce înseamnă dezvoltarea Sistemului Național de Monitorizare a Fenomenelor Meteorologice Extreme, în calitate de beneficiari ai proiectului Inframeteo, prin Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, dar și cu o finanțare națională. Ne aflăm la finalizarea unuia dintre cele mai importante obiective din cele șapte importante ale proiectului Inframeteo, și anume finalizarea lucrărilor din cadrul contractului de proiectare și execuție lucrări pentru modernizarea rețelei de radare meteorologice. Șapte radare meteorologice noi dual polarimetrice Doppler, în bandă S. Astăzi, facem recepția finală a ultimului radar la București, după celelalte șase din teritoriu și care în total acoperă la nivel teritorial nevoile în ceea ce privește detecția și monitorizarea fenomenelor meteorologice extreme. Celelalte radare au fost amplasate și s-a făcut recepția în teritoriu, la Craiova, Oradea, Timișoara, Bobohalma, Iași, Bârnova, Medgidia", a menționat Mateescu.
Proiectul "Modernizarea infrastructurii de monitorizare și avertizare a fenomenelor hidro-meteorologice severe în vederea asigurării protecției vieții și a bunurilor materiale - Inframeteo" este co-finanțat din Fondul de Coeziune, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.
CITEȘTE ȘI FOTO Octavian Radu vinde pe bandă rulantă. După ce a cedat Diverta pe 1 leu și a vândut Vinexpert, tranzacții anunțate de Profit.ro, renunță acum și la hotelărie: “Vreau să ies la pensie!”Valoarea totală a contractului se ridică la 246,055 milioane lei (aproximativ 50 de milioane de euro), din care 207,571 milioane de lei reprezintă finanțare eligibilă nerambursabilă din Fondul de Coeziune. Costul investiției din București - Băneasa s-a ridicat la 25 de milioane de lei.
Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea sistemului național de monitorizare și avertizare a fenomenelor meteorologice periculoase pentru asigurarea protecției vieții și a bunurilor materiale.
Concret, prin intermediul proiectului s-a urmărit modernizarea rețelei de radare meteorologice. Investiția a vizat achiziția a șapte sisteme radar Doppler în bandă S, cu dublă polarizare, incluzând dezvoltarea și implementarea unui sistem centralizat de colectare, prelucrare și diseminare a datelor radar, achiziția și instalarea generatoarelor de rezervă pentru asigurarea energiei electrice.
Radarele au fost instalate pe șapte turnuri noi, pe terenurile aflate în administrarea ANM din: București-Băneasa, Medgidia, Bârnova, Bobohalma - Târnăveni, Craiova - Cârcea, Oradea - Dealul Vântului și Timișoara.
Aparatele de înaltă performanță vor funcționa în mod continuu (24 de ore/7 zile) pentru a furniza informații referitoare la detecția și monitorizarea structurilor noroase generatoare de precipitații abundente și fenomenelor meteorologice severe asociate.
ANM a organizat, luni, evenimentul dedicat finalizării modernizării rețelei de radare meteorologice din cadrul proiectului "Modernizarea infrastructurii de monitorizare și avertizare a fenomenelor hidro-meteorologice severe în vederea asigurării protecției vieții și a bunurilor materiale - Inframeteo".