VIDEO Cel mai mare producător de cipuri din lume lansează o mega-uzină în Germania

VIDEO Cel mai mare producător de cipuri din lume lansează o mega-uzină în Germania
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 aug 2024

Cel mai mare producător de cipuri din lume, grupul Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited (TSMC), a demarat lucrările de construcție la prima sa uzină din Europa, care va fi amplasată în estul Germaniei, un proiect strategic vizând repatrierea unei părți din producția acestor componente cheie pe vechiul continent, informează AFP.

Cancelarul german, Olaf Scholz, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au fost prezenți la Dresda la ceremonia de punere a pietrei de temelie a viitoarei uzine, alături de responsabili ai grupului taiwanez, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Un fond de investiții cumpără o companie de tehnologie imobiliară cu peste 1 miliard dolari CITEȘTE ȘI Un fond de investiții cumpără o companie de tehnologie imobiliară cu peste 1 miliard dolari
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

TSMC intenționează să investească 3,5 miliarde euro în această uzină, la care va deține 70% din capital, în parteneriat cu grupul olandez NXP Semiconductor și companiile germane Infineon și Bosch, care vor deține fiecare o participație de 10%.

Investițiile totale în acest proiect simbolic, amplasat în așa-numita ‘Silicon Saxony’, un pol industrial din perioada comunistă dedicat semiconductorilor, se vor ridica la 10 miliarde euro. Producția ar urma să înceapă în 2027, concentrată pe cipuri pentru industria auto. Prima uzină TSMC din Europa ar urma să conducă la crearea a 2.000 de locuri de muncă.

VIDEO Startup-ul românesc Sessions, obligat să dea Bucureștiul pe Silicon Valley în căutare de finanțare, ratează a doua plată a salariilor și lansează o rundă rapidă de strângere de fonduri: Ghici ce ? Nu renunțăm! CITEȘTE ȘI VIDEO Startup-ul românesc Sessions, obligat să dea Bucureștiul pe Silicon Valley în căutare de finanțare, ratează a doua plată a salariilor și lansează o rundă rapidă de strângere de fonduri: Ghici ce ? Nu renunțăm!

În prezent marea majoritate a activităților de producție de cipuri se derulează în Asia, în special în Taiwan. Însă din cauza bulversării lanțurilor logistice și a tensiunilor geopolitice din zona Pacificului, țările occidentale vor să dezvolte activități de producție de semiconductori pe propriul lor teritoriu.

Cipurile au devenit indispensabile pentru întreaga industrie mondială, de la calculatoare portabile și până la turbine eoliene și rachete. În aceste condiții, autoritățile de la Berlin au folosit toate mijloacele pentru a convinge TSMC să aleagă Germania pentru investiția sa, alocând subvenții de până la cinci miliarde euro pentru acest proiect.

EXCLUSIV Regina Maria planifică una dintre cele mai mari clinici ale sale. Contract cu cel mai mare investitor imobiliar din România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Regina Maria planifică una dintre cele mai mari clinici ale sale. Contract cu cel mai mare investitor imobiliar din România

Pe lângă TSMC există și alte companii care intenționează să construiască uzine de semiconductori în Germania, și să beneficieze de subvenții consistente din partea Berlinului, precum grupul Intel și firma Globalfoundries.

viewscnt
Afla mai multe despre
tsmc
cipuri
germania